Hlavní navigace

iPad 3: Nové zaručené zprávy z veletrhu Macworld

28. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Příznivci firmy Apple se sešli v San Franciscu na tradičním veletrhu Macworld|iWorld. Nejvíc zájmu přitahuje iPad 3. Přinášíme přehled nejčastějších zaručených zpráv.

iPad 3 se začne prodávat v březnu nebo dubnu
Obě verze iPadu se začaly prodávat v období od března do dubna, proto je totéž možné očekávat pro další iPad v letošním roce. To je pravda. iPad přišel na pulty v dubnu 2010 a iPad 2 v březnu 2011. Přes veškerou snahu o utajení se Apple drží zásady aktualizovat své produkty v 12měsíčních intervalech. Pokud se ovšem kvůli nečekanému zádrheli nerozhodne pro nějaký nečekaný tah.

O jaký zádrhel by mohlo jít? Například se proslýchá, že některé komponenty nebudou k dispozici v dostatečném množství. Nejčastěji se v tomto případě hovoří o displeji s vyšším rozlišením. Apple může tento problém vyřešit v podstatě dvěma způsoby. Buď uvedení třetí verze na trh posune, nebo uvede iPad 2S, který bude zvenčí vypadat stejně jako iPad 2, ale bude obsahovat některé prvky z iPadu 3. To ovšem vychází z předpokladu, že Apple chtěl v roce 2011 opravdu uvést iPhone 5, ale kvůli blíže neurčeným technickým problémům nabídl verzi 4S.

iPad bude vybaven Wi-Fi 802.11ac
Další ze zaručených zpráv vychází z předpokladu, že Apple se pro své mobilní přístroje snaží využít to nejlepší, co je na trhu k dispozici. O zavedení připravovaného standardu IEEE do produktů Apple se zmiňuje Daniel Eran Dilger z webu AppleInsider. Podle něj bude v relativně krátké době zaveden do přístupových bodů AirPort, bezdrátového datového úložiště TimeCapsule, televize Apple TV, notebooků a potenciálně i do mobilních zařízení. Nezmiňuje se ale ani o iPadu 3, ani o iPhonu 5.

Připomíná, že Apple například použil u svých nových počítačů tři antény, díky kterým může počítač komunikovat se stejně vybaveným přístupovým bodem rychlostí až 450 Mb/s. Dilger opomíjí velké nároky na prostor a spotřebu energie v případě, že by byl třemi paralelními anténami vybaven i iPad.

Zavádění standardů ovšem obvykle neprobíhá tak rychle. Prvky infrastruktury a přídavné moduly do počítačů využívající standard 802.11ac budou k dispozici spíše v polovině příštího roku. Vývoj energeticky úsporných mobilních čipů ale bude pravděpodobně trvat ještě o něco déle.

iPad 3 bude vybaven asistentem Siri
Tato zpráva koluje už se nějaký čas. Opírá se o přítomnost tajemných odkazů na Siri v nejnovější betaverzi firmwaru iOS 5. Osobní asistent může být součástí iPadu také proto, že nový tablet jinak nepřijde s ničím revolučním, co by na něj upoutalo patřičnou pozornost.

Siri je jakousi primitivní umělou inteligencí, která bude s uživatelem komunikovat hlasem. Bude přijímat hlasové povely a reagovat na ně buď také hlasem, nebo pomocí textu na displeji. Prozatím je k dispozici v betaverzi pro iPhone 4S a dokáže například obsluhovat telefon, kalendář, adresář, mapy, e-mail, SMS, poznámky nebo vyhledávání. Vyžaduje stálé připojení k internetu. Pokud bude iPad 3 opravdu obsahovat Siri, učiní další krok k bagatelizaci klávesnice coby základního způsobu zadávání údajů.

Všechno to jsou ale jen dohady, protože od Apple se nedozvíte nic konkrétního, dokud neuzraje čas a nový iPad nebude připraven k okamžité masové distribuci. Což může být například v březnu tohoto roku. Pokud ovšem nebude místo čekaného iPadu 3 uveden iPad 2S.

Byl pro vás článek přínosný?