Hlavní navigace

Bez konektoru pro sluchátka - Apple iPhone 7 je venku

8. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Computerworld US
Letošní konference Applu se uskutečnila na místě pro firmu více než tradičním – v multifunkční aréně Bill Graham Civic Auditorium. Právě tam v roce 1977 debutoval Apple II.; před rokem zde firma odhalila iPhone 6S a nyní, 7. září 2016, iPhone 7 a 7 Plus.

Mimo očekávané další generace chytrých telefonů se Apple blýskl také novými chytrými hodinkami. Tentokrát se navíc představení nových přístrojů neobešlo bez chyb. Někdo tweetoval detaily o iPhonu 7 z účtu firmy ještě předtím, než na něj přišla řeč na pódiu. Tweety byly rychle staženy, šlo tedy zjevně o velkou chybu v načasování.

„Šlo o nešťastné rozptýlení a odvedení od hlavní události,“ poznamenal v e-mailu Jan Dawson, hlavní analytik v Jackdaw Research.

Po tradičních statistikách na úvod předal Tim Cook slovo Jeffu Williamsovi, provoznímu řediteli Applu. Ten představil nové a vylepšené Apple Watch.

Novou generaci firma pojmenovala Apple Watch Series 2. Dle Williamse mají být nové hodinky voděodolné až do 50 metrů, mají zabudovanou GPS, vylepšený SiP s až o 50 % rychlejším dvoujádrovým procesorem a také grafickým procesorem, dvakrát rychlejším, než v původních chytrých hodinkách.

Mimo tradičních materiálů se Series 2 objeví i v keramické podobě; má být pevnější než nerezová ocel. Prodávat se začnou 16. září, za cenu od 369 dolarů za kus, v přepočtu tedy za téměř 9 000 korun. Apple prozatím nehodlá původní sérii odepsat: začne se prodávat s vylepšeným hardwarem za cenu od 269 dolarů, tedy približně 6 500 korun.

Na představení nových iPhonů pódium převzal Cook. „Jde o nejlepší iPhone, jaký jsme kdy stvořili,“ začal se standardní úvodní větou Applu. Opakuje se pravidelně při odhalení nové verze oblíbeného smartphonu. iPhone 7 a iPhone 7 Plus přitom nepřináší žádná překvapení – na první pohled. Vzhledově vypadají velmi podobně minulým modelům.

„Odborníci se spletli. iPhone 7 a 7 Plus jsou velkým vylepšením, nikoli malým,“ vysvětluje Patrick Moorhead, hlavní analytik v Moor Insights & Strategy. Původní očekávání zněla, že Apple ponechá vzhled mobilů zcela stejný po tři roky. „Změnili všechno kromě tvaru. Popravdě, udělali toho mnohem víc, než jsem čekal,“ pokračuje Moorhead.

Philip Schiller, šéf marketingu Applu, odhalil 10 funkcí, které nová řada smartphonů přináší. Většina z nich se čekala – neověřené informace kolovaly v odborných kruzích již delší dobu. Patří mezi ně přepracované tlačítko Home, vylepšené reproduktory a voděodolný rám.

Větší z obou iPhonů, 7 Plus, pak dostane dvě kamery, obě jednooké 12megapixelové modely. Jedna je identická jako vylepšená kamera v základním iPhonu 7, druhá nabízí teleobjektiv. Ten spoléhá na optický 1x a 2x zoom; od čtyřnásobného po desetinásobný zoom se však mobil obrátí raději na software: půjde o klasický digitální zoom.

Právě fotoaparát je jedním z největších vylepšení: optická stabilizace, vylepšený blesk a větší clona; ta by měla výrazně zlepšit fotografování při horších světelných podmínkách.

Carolina Milanesiová, analytička v Creative Strategies, si povšimla nového zvyku, který Apple pro novou řadu iPhonů přejal. „Plus model je vlastně „pro“ model, pokročilejší, lepší, ačkoli Apple ho tak nenazývá,“ tvrdí. „Nejde jen o velikost, ale také o fotoaparát – ten je důležitý.“

Nové iPhony pohání 64bitový čtyřjádrový A10 Fusion SoC. Je o 40 % rychlejší než model z minulého roku a nabízí o 50 % rychlejší grafický procesor. Chytrý telefon je schopný přepínat mezi dvěma výkonnými a dvěma úspornými jádry podle potřeby a vytížení.

Jak se také čekalo, Apple zrušil klasický 3,5mm konektor. iPhony nyní na vše využijí Lightning: audio, nabíjení a cokoli jiného. S každým iPhonem dodá firma adaptér pro běžná sluchátka.

Cena nových přístrojů je 649 dolarů (cca 15 500 korun) za nejlevnější iPhone 7 a 769 dolarů (cca 18 500 korun) za nejlevnější iPhone 7 Plus; oproti loňsku se nejnižší možná paměť zvedla z 16 Gb na 32 Gb.

„Tato událost byla velkým testem toho, zda Apple i nadále dokáže skvěle představovat každoroční nové a vylepšené produkty. První prodeje iPhonů 7 napoví, zda se firmě podařilo své zákazníky správně navnadit,“ říká Dawson.

Předobjednávky budou 9. září, prodeje začíná 16. září; Apple se tedy vrací ke klasickému týdennímu rozptylu, oproti výjimce v minulém roce.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak se novým iPhonům povede, bude letos skutečně zajímavé sledovat. Napoví totiž, zda Apple umlčí své kritiky a ukáže, že je zpět v plné síle.

Podle oficiálního českého ceníku stojí iPhone 7 od 21 190 Kč do 27 590 Kč, vyšší varianta Plus pak 25 až 31,4 tisíc Kč.

Byl pro vás článek přínosný?