Hlavní navigace

Je k dispozici nová generace serverových procesorů Intel Xeon

19. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © kromkrathog - Fotolia.com
Společnost představila novou generaci serverových procesorů pro datová centra. Významný nárůst jejich výkonu potvrdilo i testování v národním superpočítačovém centru v Ostravě.

Jedná se o rodinu Intel Xeon E5-2600/1600 v3, jejichž hlavním cílem je řešit požadavky různých pracovních zátěží a rychle se vyvíjející potřeby datových center. Díky vylepšením přináší nová řada procesorů četná vylepšení, která poskytují až trojnásobný nárůst oproti předchozí generaci, nižší spotřebu a vyšší zabezpečení. S ohledem na požadavky softwarově definované architektury (SDI) zobrazují procesory klíčové údaje prostřednictvím telemetrie, takže infrastruktura může nabídnout služby s nejvyšším výkonem, odolností a optimalizovanými celkovými náklady na vlastnictví.

„Ekonomika digitálních služeb klade na datová centra nové požadavky, především požaduje automatizované, dynamické a škálovatelné dodávky služeb,“ říká viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize datových center Diane Bryantová. „Naše nové procesory nabízejí bezprecedentní výkon, energetickou účinnost a bezpečnost, navíc poskytují přehledné informace o zdrojích nutných k vytvoření softwarově definované infrastruktury. Intel umožnil přestavbu architektury datového centra a tím pomáhá společnostem plně využít přínos cloudových služeb.“

Softwarově definovaná infrastruktura

Softwarově definovaná infrastruktura (SDI) je základem cloud computingu. Veškeré infrastrukturní zdroje musejí být programovatelné a vysoce konfigurovatelné. Tyto funkce v kombinaci s telemetrií, analytickými nástroji a automatizovanými činnostmi umožňují datovému centru dosáhnout vysoké úrovně optimalizace. Společnost Intel s novou produktovou rodinou Xeon E5-2600 v3 zavedla klíčová čidla a telemetrii, jež dále posilují SDI.

Nové procesory zahrnují platformová telemetrická čidla a metriku pro CPU, paměť a využití I/O. S přidáním tepelných čidel pro lepší tok vzduchu a výstupní teplotu se viditelnost oproti předchozí generaci výrazně zvýšila. Procesory nabízejí holistickou sadu čidel a telemetrii pro jakékoli harmonizační řešení, jež tak bude moci detailněji monitorovat, spravovat a kontrolovat využití systému pro dosažení maximální efektivity datového centra a nižších celkových nákladů na vlastnictví.

Vyšší výkon a energetická účinnost

S až osmnácti jádry na socket a 45 MB nejnovější cache nabízí Intel Xeon E5-2600 v3 až o 50 procent více jader a cache oproti procesorům předchozí generace. Rozšíření Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX2) zdvojuje šířku instrukcí vektorového celku na 256 bitů na cyklus pro citlivé zátěže a díky tomu nabízí 1,9násobně vyšší výkon.

Produktová rodina Xeon E5-2600 v3 rovněž zvyšuje virtualizační hutnost a nabízí podporu pro až o 70 procent více VM na server oproti procesorům předchozí generace, což pomáhá snižovat provozní náklady datových center. Pracovní zátěže limitované paměťovou pásmovou šířkou zaznamenaly 1,4násobný nárůst výkonu oproti předchozí generaci, a to díky podpoře paměti DDR4 nové generace. Rovněž byly vylepšeny instrukce šifrovací standardu Intel Advanced Encryption Standard (Intel AESNI), což urychlilo šifrování i dešifrování dat zhruba dvojnásobně, aniž by bylo nutné obětovat reakční dobu aplikací.

Produktová rodina Intel Xeon E5-2600 v3 nabízí vyspělé funkce pro dosažení maximální efektivity a stanovila nový světový rekord v energetické účinnosti měřeno výkonem na watt. Významný nárůst výkonu nových serverových procesorů Intel potvrdilo i testování v národním superpočítačovém centru v Ostravě. V rámci možnosti testování nové generace serverových CPU Intel Haswell EP byly v národním superpočítačovém centru IT4Innovations porovnány výkony v několika syntetických benchmarcích a v několika benchmarcích založených na pracovních verzích kódů, které jsou předmětem výzkumu či produkčních výpočtů centra.

příloha_ovladnete_sva_data

Shrnutí novinek podle výrobce

  • Nové technologie nabízejí širokou škálu služeb, které mají klíčový význam pro vytvoření softwarově definované infrastruktury.
  • Nové funkce monitoringu a správy napomáhají rychlé a automatizované distribuci pracovní zátěže, zvyšují efektivitu a zlepšují kvalitu služeb.
  • Nabízí špičkový výkon pro výpočetní, úložné i síťové pracovní zátěže, což umožňuje efektivní a dynamické fungování v cloudových prostředích.
  • Sedmadvacet nových světových rekordů ve výkonu, s až trojnásobným nárůstem proti předchozí generaci
  • Až padesátiprocentní nárůst počtu jader a cache oproti předchozí generaci, vůbec první platforma podporující paměť DDR4 pro lepší výkon aplikací.

 

Byl pro vás článek přínosný?