Hlavní navigace

Konec jedné éry: Moorův zákon padl

20. 1. 2018

Sdílet

 Autor: © Intel
Přes pět dekád stará esej Gordona Moorea, miliardáře, jenž spoluzaložil Intel, popisuje jednoduchou teorii, nebo spíše pozorování skutečnosti: „Každým rokem se zdvojnásobí počet tranzistorů vložených na jeden integrovaný obvod.“

V roce 1975 tuto teorii upravil a odhadl, že k tomuto výkonnostnímu posunu dojde každé dva roky. Známější je však verze Davida House, jednoho z ředitelů Intelu, který předpokládal pravidelné navýšení výkonu čipů (kombinací vícero tranzistorů i zvýšením jejich rychlosti) každých 18 měsíců. K tomu se v některých verzích pravidla přidalo také snížení ceny samotných tranzistorů.

Moorův zákon samozřejmě není zákonem ve smyslu fyzikálním nebo přírodním: je předpokladem, teorií, mnoho let platným standardem – tedy až do roku 2012. Od té doby se vývoj výrazně zpomaluje, a jak k 50. výročí svého pravidla řekl konsorciu IEEE sám Moore, „asi tuším, že někdy během další dekády platnost Moorova zákona skončí, ale to není překvapivé“. To bylo v roce 2015.

A Gordon Moore pravděpodobně ví, o čem mluví – už v roce 1965 v eseji pro Electronics Magazine odhadl, že v budoucnu bude elektronika tak malá, že by se mohla objevit v domovech, v autech a také v „osobních přenosných komunikačních zařízeních“. Tedy mobilních telefonech, v té době nepředstavitelných.

Faktický konec zákona souvisí s určitými fyzickými limity, nikoli technologickými. 5nm výrobní proces, který je již ve fázi příprav a experimentů, se finančně vyplatí jen sotva. Je to náročné a nepříliš efektivní. Na ještě menší velikosti se zřejmě dostat bude možné, ale z komerčních důvodů je to nesmysl, který se neuchytí: taková miniaturizace už se zkrátka vůbec nevyplatí, neboť manufaktura extrémně malých integrovaných obvodů je příliš náročná z technologického i finančního hlediska. Už současné výrobní metody jsou velmi drahé.

příloha_ovladnete_sva_data

Právě 5nanometrový výrobní proces mnozí odborníci dříve považovali za konec Moorova pravidla, ale ten zatím ještě přežívá – byť spíše v teorii a ve slovech ředitelů firem vyrábějících polovodiče.

Pro Intel představuje Moorův zákon konec éry: konec více než padesáti let, během kterých se společnost vypracovala na samý vrchol informačních technologií. Co bude po něm? Těžko říct. Jen nové a neznámé, z čehož má firma přirozené obavy. Moorovo pravidlo bylo tlukoucí srdce Silicon Valley, princip, díky jehož předvídatelnosti bylo možné vybudovat základ elektronického světa, který dnes všichni využíváme.

Byl pro vás článek přínosný?