Hlavní navigace

Kopie Apple Watch v Číně stojí tisíc korun

12. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Apple
Na čínském portálu Alibaba se začaly objevovat chytré hodinky, které jsou až nápadně podobné nedávno představeným Apple Watch. Nejsou drahé a vydrží déle nabité.

Na stránce Alibaba Taboao se v posledních týdnech objevila zařízení pojmenovaná AW08 a iWatch. Obě mají stejný ciferník jako Apple Watch, podobné grafické rozhraní a pásek.

Jak je však možné dočíst se dále v popisu nabízených hodinek, zařízení běží na platformě Android od Googlu namísto upravené verze iOS a čínské smartwatch nejsou navíc opatřeny pokročilými senzory, jaké nalezneme u Apple Watch.

Na druhou stranu však na jedno nabití vydrží déle. Hodinky stojí pouhých 40 dolarů, tedy cca tisíc korun, přičemž oficiální verze Apple Watch se v Číně bude prodávat za desetinásobek této částky.

Na Taboao prodávají své chytré hodinky různé firmy, podobně jako třeba na eBay nebo Amazon Marketplace, a u většiny z nich výrobce výslovně uvádí, že nejde o Apple Watch. Někteří prodejci se však uživatele snaží zmást a z jejich nabídky není zcela zřejmé, že nejde o opravdové Apple Watch.

Jak však uvedl mluvčí Alibaby, firma se snaží všechny klamavé reklamy odstraňovat.

„Alibaba Group bojuje proti porušování autorských práv,“ uvedl mluvčí Alibaby pro BBC. Úzce spolupracujeme s našimi partnery, abychom tento problém řešili přímo u jeho zdroje.“

příloha_ovladnete_sva_data

První napodobeniny Apple Watch reportéři ze serveru Mashable.com objevili již v lednu - někteří čínští výrobci je dokonce vystavovali na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas. Podle Matthewa Forneyho z konzultantské společnosti Fantom China je po zařízeních podobných Apple Watch v současnosti v Číně velká poptávka.

„Produkty Apple jsou v Číně velmi populární a řada Číňanů se chcce s hodinkami podobnými Apple Watch ukazovat na veřejnosti co možná nejdříve,“ uvedl Forney. „Myslím si však, že většina zákazníků si je vědoma toho, že jsou na Taobao nabízeny kopie a nejde o reálné Apple Watch.“

Právník z Hong Kongu Joe Simone oslovený redakcí BBC, který již v minulosti pracoval pro Apple, uvedl, že americký gigant má možnosti, díky nimž může zablokovat prodej hodinek s podobnými designem, jaký mají ty jeho - jde však o časově i finančně velmi náročnou činnost. „Po celém světě existuje právní koncept tzv. nekalé soutěže, avšak v Číně nemůže u nekalé soutěže získat předběžné opatření. A velkým problémem je to, že v Číně je pirátů prostě příliš mnoho,“ uvedl Simone. „Další možností je, že by Apple požádalo samotnou Alibabu, aby falešné produkty ze svého portálu odstranila. To by však museli vyplnit pro každý jednotlivý produkt speciální žádost. A praxe je taková, že i když se vám podaří dnes odstavit sto prodejců, zítra na jejich místo nastoupí další stovka.“

Byl pro vás článek přínosný?