Hlavní navigace

Lenovo Ideapad Yoga: Ultrabook a tablet v jednom balení

3. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Lenovo
Ideapad Yoga vypadá na první pohled jako tenký ultrabook. Překlopením dotykového displeje z něj ale vznikne tablet.

Lenovo chystá na druhé čtvrtletí tohoto roku zajímavou novinku – ultrabook s dotykovou obrazovkou, který lze díky speciálnímu řešení pantů jednoduše přeměnit na tablet. Ideapad Yoga bude vybaven displejem s úhlopříčkou 13,3 palce a operačním systémem Microsoft Windows 8. K další výbavě budou patřit procesory řady Intel Core s kódovým označením Ivy Bridge, které nabídnou vyšší výkon aplikací i grafiky a nižší spotřebu, SSD disk a operační paměť do 8 GB.

Lenovo Ideapad YogaTuto novinku představil na nedávném veletrhu spotřební elektroniky v americkém Las Vegas Jang Jüan-čching, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Lenovo. „Jednoduchým překlopením získáte z počítače tablet nebo z tabletu počítač,“ vysvětloval během tiskové konference. Přístroj nabízí celkem čtyři režimy – standardní notebook, tablet a v postavení do „L“ nebo do „A“. Klávesnice bude k dispozici pouze v prvním režimu, v ostatních bude počítač ovládán pomocí dotykového displeje.

Počítač je tenký, není tedy problém používat ho jako tablet. S tloušťkou 16,9 mm a hmotností 1,4 kg nabídne osmihodinovou výdrž baterií. Jüan-čching informoval o tom, že Yoga se dostane do prodeje, jakmile bude k dispozici nová verze Windows. Oficiální datum uvedení tohoto systému na trh ještě nebylo oznámeno, mohlo by k tomu dojít v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku. Na český trh se Yoga dostane pravděpodobně ve druhé polovině roku.

Podle slov Jüan-čchinga se Lenovo neobává ústupu počítačů před rychle rostoucí konkurencí tabletů, spíše počítá s jejich dlouhodobou koexistencí. „Mnoho lidí si myslí, že tradiční počítače jsou na ústupu,“ řekl Jüan-čching. „My ale věříme, že jejich podíl naopak poroste.“ Napomoci tomu má i chystaná Yoga, která by měla zákazníkům ulehčit rozhodování, jestli si mají koupit notebook nebo tablet.

Byl pro vás článek přínosný?