Hlavní navigace

Lenovo s Intelem chystají tablet ThinkPad s Windows 8

15. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © WaD - Fotolia.com
První tablet ThinkPad se systémem Windows 8 bude používat procesory Intel.

Společnost Lenovo podle informací jednoho z jejích manažerů spolupracuje s Intelem na nové generaci tabletů ThinkPad určených pro systém Windows 8.

Podle Dilipa Bhatii, viceprezidenta a generálního manažera obchodní divize ThinkPad, závisí termín uvedení ThinkPadu s procesorem Intel na tom, kdy Microsoft začne nabízet systém Windows 8. Bhatia v rozhovoru odmítl prozradit konkrétní datum, finální verze Windows 8 by měla být k dispozici ke konci tohoto roku.

Podle Bhatii nabízejí procesory založené na architektuře x86 podnikovým zákazníkům, pro které je ThinkPad určen především, mnoho výhod. „Architektura x86 zajistí nejlepší zpětnou kompatibilitu,“ vysvětlil Bhatia. Tablety s procesorem Intel a systémem Windows 8 podporují stávající i starší aplikace, které v současnosti fungují v počítačích se systémem Windows, kterých je na trhu stále naprostá většina.

Intel v průběhu tohoto roku chystá uvedení procesoru určeného pro tablety s kódovým označením Clover Trail. Pravděpodobně by měl být k dispozici ve stejné době, kdy budou k dispozici i Windows 8. Jedinou potenciální konkurencí Intelu na trhu tabletů s Windows 8 bude architektura ARM, která v současnosti trhu s tablety dominuje.

Systém Windows doposud využíval výhradně architekturu x86, proto se objevují pochyby o míře kompatibility stávajících aplikací pro tento systém v chystané verzi Windows RT určené pro architekturu ARM. Generální ředitel Intelu Paul Otellini minulý týden prohlásil, že aplikace určené pro platformu x86 nebudou ve Windows RT fungovat a obdobně se vyjádřil i Microsoft, který oznámil, že aplikace určené pro procesory x86 nebude možné ve Winsows RT spustit ani v žádné emulaci.

Bhatia neprozradil, jestli Lenovo chystá i tablety s Windows RT, připustil ale, že při vývoji produktů zvažují všechny možnosti. Lenovo v současnosti nabízí tablety s procesory ARM a operačním systémem Android. Společnost je podle agentury IDC čtvrtým největším výrobcem tabletů a druhým největším výrobcem osobních a přenosných počítačů, zejména díky rychle se zvětšujícímu čínskému trhu.

Podle Davida Daouda, vedoucího výzkumu osobních počítačů agentury IDC, se tablety ThinkPad s Windows 8 bez problémů zařadí mezi stávající počítače ThinkPad. Tato značka je v podnicích rozšířená, proto se mohou uživatelé rozhodnout pro tablet s Windows 8 a architekturou x86. Podle Daouda v současnosti začínají v podnikových IT vznikat vlastní knihovny aplikací, které mohou zaměstnanci instalovat do podnikových i vlastních zařízení. Pokud musí udržovat verze pro víc operačních systémů, přináší to různé komplikace. Proto mohou preferovat tablety a smartphony se systémem Windows.

Byl pro vás článek přínosný?