Hlavní navigace

Levné mobily dostanou už brzy výbavu srovnatelnou s iPhony

9. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Qualcomm představuje novou generaci čipů Snapdragon – špičkovou technologii určenou pro levné mobilní telefony.

Levný smartphone Moto G5 byl představen teprve před pár měsíci. Čipy, kterými je tato řada – a mnohé jiné typy – vybavena, však budou už brzy zastaralé. Společnost Qualcomm v pondělí představila jejich nástupce – výrazně výkonnější Snapdragon 630 a 660.

Nebude tak trvat dlouho, kdy i levné mobily budou vybaveny špičkovými čipy zaručujícími rychlost LTE připojení srovnatelnou s iPhone 7 nebo videozáznam v kvalitě 4K. Krom toho low-costy nové generace díky podpoře Quick Charge 4 slibují například rychlejší nabíjení baterie; až 50 % kapacity během pouhé čtvrt hodiny.

Snapdragon 660 je prakticky vylepšenou verzí čipu Qualcomm 821, používaného např. v Samsung Galaxy S7 a rovněž postaveného na architektuře Kryo, ovšem určenou pro levnější zařízení. Smartphony vybavené Snapdragon 660 nabídnou rozlišení displeje 2560 x 1600 pixelů, jejich Adreno GPU má být až o třetinu svižnější než u předchůdce.

Vůbec nejvíc ale novinky vyniknou při porovnání Snapdragon 630 a předchůdce 625, používaného např. v Moto G5 Plus. Telefony se Snapdragon 630 nabídnou Bluetooth 5 a 802.11 ac, výrazný pokrok oproti dřívějšímu Bluetooth 4.1 a 802.11 b/g/n, a také USB-C 3.1. Osmijádrový Snapdragon 630 však není postaven na architektuře Kryo, ale na standardním designu ARM Cortex-A53, tedy podobně jako Snapdragon 625, oproti svému předchůdci je však rychlejší. Také v jeho případě se budou moct uživatelé potěšit kvalitnější videem v rozlišení 4K.

příloha_ovladnete_sva_data

Druhotným vylepšením nových čipů pak je podpora umělé inteligence prostřednictvím API jako je Caffe2 od Facebooku. Vývojáři tak budou moct vytvářet aplikace schopné například rozpoznávat prostřednictvím kamer obrazy v reálném čase a toho využívat ke strojovému učení nebo zpracování řeči.

Krom chytrých telefonů najdou nové čipy využití také v tabletech, eventuálně v dronech, robotech nebo jiných zařízeních spadajících do oblasti internetu věcí.

Byl pro vás článek přínosný?