Hlavní navigace

Meltdown a Spectre ohrožují i Apple

8. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Apple
Společnost Apple uvádí, že aktuální kauza problémových čipů se týká také jejích produktů – iPhonů, iPadů i Maců.

Bezpečnostní slabiny procesorových čipů označené jako Meltdown a Spectre vyšly najevo tento týden. Závažná hrozba se týká potenciálně miliard počítačů, chytrých telefonů i tabletů s čipy od Intelu, AMD i ARM, nově potvrzená jsou tedy i zařízení od Applu. Společnost ale rovnou uvedla, že už vydala patche, které mají riziko hrozby zmírnit, a také to, že nemá zprávy o tom, že by na jejích zařízeních došlo ke zneužití tohoto bugu. Doporučila však svým zákazníkům, aby jakýkoliv software stahovali výhradně z důvěryhodných zdrojů a vyhýbali se škodlivým aplikacím.

„Hrozba se týká všech Mac systémů a zařízení s iOS, o zneužití slabiny však od našich zákazníků žádné informace nemáme,“ uvádí Apple. „Problém se týká všech moderních procesorů a tedy téměř všech počítačových zařízení a operačních systémů.“ Jedinou výjimku dle společnosti představují Apple Watch, kterých se Meltdown netýká. Patche proti Spectre ve formě aktualizace pro prohlížeč Safari by měly být vydány „v nejbližších dnech“.

příloha_ovladnete_sva_data

Google a Microsoft se ke kauze vyjádřili už dříve. Uživatelé Androidu jsou podle Googlu v bezpečí, jestliže mají stažené poslední bezpečnostní aktualizace. Microsoft většinu svých služeb už též záplatoval, uživatelé Windows by však měli před instalací systémových patchů pro jistotu aktualizovat antivirové programy třetích stran.

Americký úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost původně doporučil hardwarovou výměnu procesorů, později však své doporučení upravil pouze na nezbytnou aktualizaci softwaru. 

Byl pro vás článek přínosný?