Hlavní navigace

Microsoft představil Xbox One, konzoli další generace

22. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Nové herní zařízení půjde do prodeje koncem letošního roku. Vydavatelé se již předhánějí v oznamování prvních herních titulů.

Nástupce Xboxu 360 byl představen společně s novou verzí snímacího zařízení Kinect.

Xbox One bude vybaven osmijádrovým procesorem, 8 GB operační paměti, slotem pro USB 3.0, připojením Wi-Fi a mechanikou Blue-Ray. S konzolí bude také přímo integrována komunikační služba Skype.

Vylepšený Kinect nebude do konzole vestavěn, jak se původně očekávalo, ale pravděpodobně bude jen součástí balení, protože bez něj Xbox One nepůjde vůbec spustit.

Již také došlo k oznámení prvních herních titulů pro nový Xbox. Vydavatelství EA Sports počítá s uvedením sportovních simulátorů FIFA 14, Madden 25 a NBA Live 14 během příštích dvanácti měsíců. Hry budou používat nový engine Ignite.

Samotný Microsoft pak představil závodní simulátor Forza Motorsport 5 a celkově v prvním roce po uvedení nového Xboxu hodlá vydat až 15 herních titulů.

Herní divize Microsoftu za poslední fiskální rok vykázala příjmy ve výši 9,6 miliard dolarů, což se rovná asi jen 13 % z celkových příjmů společnosti za dané období. Podle analytiků by však přesto nemělo být uvedení nové herní konzole bráno na lehkou váhu.

„Microsoft má velmi silnou pozici v oblasti podnikového softwaru a firemního cloudu, ale v současné době musí čelit velkým výzvám: trh s desktopy strmě padá a Windows Phone tvoří pouze malé procento trhu,“ upozorňuje Jia Wu z agentury Strategy Analytics. „Xbox je naproti tomu klíčovým zařízením Microsoftu pro oblast zábavy. Jeho význam ještě vzrostl potom, co Microsoft počátkem roku prodal svou platformu Mediaroom Ericssonu.“

Byl pro vás článek přínosný?