Hlavní navigace

Microsoft v pondělí pravděpodobně představí vlastní tablet

16. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © WaD - Fotolia.com
Společnost Microsoft by měla podle neoficiálních zpráv předvést v pondělí nový tablet. Ten bude zřejmě využívat operační systém Windows RT určený pro procesory ARM.

Předvedení se má podle dostupných informací uskutečnit v pondělí na akci v Los Angeles. Zařízení od Microsoftu fungující na bázi operačního systému Windows RT jsou navržena pro procesory ARM, tedy v protikladu k tradiční architektuře x86, která je základem pro chystané tablety s operačním systémem Windows 8. Ty mají jít na trh ve třetím čtvrtletí letošního roku, spolu s uvedením nové verze Windows.


Procesory architektury ARM jsou nyní široce užívané v chytrých telefonech a tabletech. Očekává se dále, že firma Nvidia a další výrobci těchto procesorů budou dodávat komponenty do zařízení s operačním systémem Windows RT.


Jak napsal internetový portál TheWrap, není známé místo, kde se přesně v americkém Los Angeles tablet předvede. Informaci serveru prý poskytl zdroj, který má o interním dění ve firmě spolehlivé informace.


Společnost Microsoft sice vydala na pondělní akci pozvánku pro tisk, ale v ní se hovoří pouze o „exkluzivní události pro média konané pod záštitou Microsoftu.“ Do těchto chvil tedy zatím vedení firmy oficiálně nesdělilo, že potvrdí prozatímní spekulace o plánu uvést nový produkt na trh.


Podle analytiků by rozhodnutí Microsoftu vyrábět vlastní tablet znamenalo zásadní krok. Přitom někteří z nich ve čtvrtek společnost varovali před koupí výrobce mobilních telefonů značky Nokia. Takový krok by totiž mohl přinést obtíže, protože by Microsoft začal fungovat jako softwarová a hardwarová společnost zároveň. Analytici firmě dali za příklad konkurenční Apple, kterému přináší výhody skutečnost, že produkty vlastní značky (například populární iPad) nevyrábí sám.


Microsoft několik let produkoval počítače s dotykovým displejem, které vyvinuly kromě jiných společnosti Samsung a Hawlett-Packard. Přístroje fungují na předchozí verzi operačního systému Windows ovládané pomocí stylusu. Tato zařízení se ale na trhu nesetkala s příliš velkou odezvou.

příloha_ovladnete_sva_data


Základem pro tablety fungující na operačním systému Windows RT je systém Windows 8 doplněný o některé funkce z operačního systému Windows Phone. Ten má mimo jiné efektivní nástroje pro sdílení skupinových informací na domovské stránce a ovládání prostřednictvím dotykového displeje.


Populární iPad od konkurenční společnosti Appe má v současné době majoritní podíl na světovém trhu s tablety. Podle analytiků je nejen proto důležité, aby Microsoft trend rostoucí obliby těchto přenosných zařízení rychle následoval. Zásadní zprávou by bylo, pokud by Microsoft začal vyrábět vlastní tablet – třeba by jej mohl sestavit v úzké spolupráci s výrobci hardwaru z jejich běžně dostupných dílů.

Byl pro vás článek přínosný?