Hlavní navigace

Mobil poháněný pohybem: obejdeme se brzy bez baterií?

14. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © trek6500
Den, kdy skončí každodenní nutnost nabíjet si telefon nebo nositelné zařízení je možná blíž, než si myslíme.

Výzkumníci z Michiganské státní univerzity vyvinuli zařízení prozatím nazvané „nanogenerátor“, jenž umožňuje nabíjet např. mobil nebo fitness hodinky. Mobilní telefon opatřený takovouto technologií by nepotřeboval vlastní baterii, minimálně ne v běžném provozu – nabíjel by jej pohyb uživatele.

„Co předvídám již poměrně brzo je možnost nenabít si mobilní telefon klidně celý týden, protože energii k jeho pohonu vyprodukuje můj vlastní pohyb,“ píše v prohlášení Nelson Sepulveda, docent elektrického a počítačového strojírenství na Michiganské státní univerzitě. „Jsme na cestě k nositelným zařízením poháněných lidským pohybem.“

Kdy přesně bude zařízení připraveno pro skutečnou sériovou výrobu zatím není jisté.

Podle univerzity je nanogenerátor vystaven pomocí silikonového waferu (substrátového disku), na který jsou následně naneseny tenké vrstvy stříbra, polyimidu a polypropylenového feroelektrika. Na každou vrstvu se poté přidají ionty, takže má každá část zařízení nabité částice.

Když je pak zařízení vystaveno pohybu, vytváří elektrickou energii.

Nanogenerátor, tenký jako list papíru, se dá přizpůsobit různým velikostem a účelům. Výzkumníci jej byli schopni použít k pohonu LCD dotykového displeje, pásu 20 LED diod a flexibilní klávesnice.

Zařízení použité k aktivaci LED světýlek mělo velikosti dlaně ruky, zatímco to k pohonu dotykové obrazovky dosahovalo pouze délky palce, vyplývá z vyjádření univerzity.

Podle vědců je zařízení tím silnější, čím vícekrát je přeložené.

„Pokaždé když jej přeložíte, zvýší se exponenciálně množství napětí, které produkuje,“ píše dále v prohlášení Sepulveda. „Můžete začít s velkým zařízením, ale když jej jednou a vícekrát přehnete, bude menší a produkovat více energie. Nakonec může být tak malé, že bude produkovat energii v patě podrážky vaší boty pokaždé, když se dotkne země.“

Tuto energii by kupříkladu šlo následně přesměrovat z boty do bezdrátových sluchátek.

příloha_ovladnete_sva_data

Zařízení, stále vyvíjené a studované, je lehké, flexibilní, poměrně levné a přizpůsobitelné, věří vědci z univerzity.

Je-li výzkum opravdu tak daleko jak důkazy napovídají, dočkáme se doby, kdy si mobil nabijeme vlastním pohybem, až nečekaně brzy.

Byl pro vás článek přínosný?