Hlavní navigace

Na obzoru je 8. generace Core čipů Intelu, Cannonlake se zdrží

4. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Ačkoli původně se měla nová generace procesorů Intelu s označením Cannonlake prodávat již na konci letošního roku, může nastat zpoždění. Do laptopů by se tak nové čipy dostaly až v roce 2018.

Cannonlake je první čipová architektura vybudovaná na 10nm výrobním procesu. Takto výrazné zmenšení sebou nese řadu problémů, které se dříve nevyskytovaly, případně šly snáze překonat. I proto se během posledních let objevily hned tři architektury na jeden výrobní proces – 14nm Broadwell, Skylake a Kaby Lake – ačkoli dříve vždy stačily jen dvě. Cannonlake postupně nahradí starší architektury, ale nebude to hned.

Zda Cannonlake přijde do prodeje již před nebo až po Vánocích je těžké předvídat, řekl Venkata Renduchintala, ředitel několika sekcí Intelu včetně počítačů, internetu věcí a vývoje čipů.

„Co se týče prvních dodávek, zda se uskuteční na konci roku nebo těsně po začátku příštího je velmi těžké přesně odhadnout,“ podotkl Renduchintala.

První Cannonlake čipy zamíří na úsporné notebooky a zařízení dva v jednom. Výrobci tradičně vyžadují méně času na testování čipů v laptopech, na stolní PC se tedy mohou Cannonlake procesory dostat až v průběhu roku 2018.

Masová produkce 10nm čipů začne v první polovině roku 2018; první produkční a testovací verze čipů vyjedou z výrobní linky v druhé polovině letošního roku.

Na Cannonlake laptopy jako vánoční dárek bude lepší nespoléhat. Místo toho se však uživatelé mohou těšit na počítače s osmou generací procesorů Core, opět vyráběné 14nm procesem (půjde tedy již o 4. generaci procesorů na stejném výrobním procesu, což je u Intelu bezprecedentní situace). V současnosti je v počítačích 7. generace Core procesorů Kaby Lake.

Překvapivě možná bude 8. generace Core laptopů pro uživatele lákavější než Cannonlake architektura. 10nm Cannonlake čipy totiž budou pomalejší než 8. generace Core procesorů. Během jedné ze svých konferencí to přiznala i sama firma, přičemž dosáhnout rychlosti nejnovějších 14nm čipů by novému výrobnímu procesu mělo zabrat jeden až dva roky.

Čistě teoreticky by 10nm čipy měly být rychlejší. První Cannonlake čipy však budou mít menší množství tranzistorů a s výkonnějšími 14nm čipy neudrží krok.

Cannonlake však pravděpodobně překoná své úsporné předchůdce z generace Kaby Lake, které mají srovnatelně méně tranzistorů. Cannonlake by mohl plně nahradit energeticky nenáročné Core M nebo Y Kaby Lake čipy, které míří na lehké notebooky a zařízení 2v1.

V době vydání již Cannonlake bude mít konkurenci ve formě Zen čipů AMD, konkrétně architektury Raven Ridge, a také Snapdragon 835 od ARM/Qualcommu. Snapdragon by se v nejnižší kategorii laptopů a hybridních zařízení měl objevit již letos. Jedná se původem o mobilní čip a o další pokus AMD proniknout na PC trh.

Intel se tak po dlouhé době dočká skutečné tržní soutěže.

Řazení a názvy Cannonlake čipů ještě nejsou hotovy. Nebudou však součástí čipů osmé generace a jejich číslování a názvosloví bude odlišné, prohlásil Intel. To by mohlo u zákazníků vyvolat určité zmatky.

V minulosti Intel vždy nejprve dodal nové architektury čipů osobním počítačům. Jak však trh s PC kolísá a trh se servery stabilně roste, mění firma své priority a jako první se aktualizace produktů týkají serverů. Cannonlake by mohl být prvním krokem ve změně priorit Intelu.

Manažeři Intelu vícekrát zdůraznili médiím a analytikům, aby odlišili Core čipy od postupu výrobního procesu, který zůstává důležitým prvkem ve zvyšování výkonu procesorů.

„Nepovažuji za nutné, aby naše Core generace byly synchronizovány s vývojem manufakturního procesu, který se může nebo nemusí uskutečnit,“ řekl Renduchintala.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel se dříve svými úspěchy ve vylepšování manufakturního procesoru spolu s novými architekturami procesorů chlubil, nyní je však situace notně odlišná s tím, jak zastarává Moorovo pravidlo.

Společnost pravděpodobně bude i do budoucna „prodlužovat život“ jednotlivým výrobním procesům, neboť vložit více tranzistorů na menší procesory je současnými metodami již téměř nemožné. Jedním z cílů Intelu je každý rok zvýšit výkon čipů alespoň o 15 %.

Byl pro vás článek přínosný?