Hlavní navigace

Nejnovější Gorilla Glass bude chránit notebooky

31. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Dotykové obrazovky s velkými úhlopříčkami byly dosud – na rozdíl od mobilů – nechráněné. Firma Corning to svou poslední verzi Gorilla Glass hodlá změnit.

Společnost Corning se stala naprostou jedničkou v oblasti ochranných skel, která dnes chrání dotykové obrazovky iPhonů, Samsungů rodiny Galaxy, ale i řadu jiný mobilů a tabletů dalších výrobců. Nyní se podle jejích představitelů pro podobné řešení otevírá trh s přenosnými počítači, které začínají být hojně vybavovány dotykovými obrazovkami, kterou jsou samozřejmě mnohem více namáhány než klasické – pouze zobrazovací – displeje LCD.

Podle Paula Tompkinsona, ředitele divize obchodu společnosti, Corning nejprve analyzoval komentáře uživatelů na sociálních sítích a zjistil, že si více než dvakrát častěji stěžují na škrábance na obrazovkách přenosných počítačů než na svých mobilních telefonech a tabletech. To ostatně potvrzují i různé servisní společnosti, podle kterých jsou současné obrazovky notebooků velmi křehké a často se zlomí již při několikasetgramovém zatížení.

Nové sklo Corningu, Gorilla Glass NBT, vychází z Gorilla Glass 3 ohlášeného v prvním kvartále tohoto roku a mělo by být více než dvakrát odolnější vůči poškrábání proti verzím 1 a 2. Součástí schopností materiálu je chování označované jako NDR (Native damage Resistence), kdy se sklo při daném limitním tlaku spíše poškodí plošně než by došlo k liniovému poškození, které oko spíše vidí a které také výrazněji omezuje další odolnost skla. Právě v místě hlubších škrábanců či trhlin vždy dochází ke konečnému zlomení obrazovky.

Tento přístup je důležitý především pro segment notebooků, protože jsou tvořeny stále tenčími plochými součástmi, u kterých snadno dochází k prohnutí. Může se to stát při položení těžké věci na zavřený počítač, jeho transportem v pružné tašce nebo ještě častěji při uchopení otevřeného notebooku za roh obrazovky. Další typickou příčinou zlomení obrazovky je potom stisknutí věci zapomenuté mezi klávesnicí a displejem.

Gorilla Glass nepochybně zvýší odolnost povrchu dotykových obrazovek, ale odolnějšími se musí stát i další komponenty, jako jsou plošné spoje či podsvícení. Skla Corning chrání čelní stranu obrazovek, ale nemají velký vliv na dění z boku či zadní strany zobrazovací části.

Gorilla Glass bylo již dříve nasazeno v některých speciálních noteboocích, jakým byl například Google Chromebook Pixel, ale verze NBT byla vyvinuta speciálně pro tento segment. Podle statistik servisních organizací 52 procent problémů notebooků souvisí s nehodami. Výměna obrazovky stojí mezi 150 až 300 dolary a zvýšení odolnosti obrazovky by uživatelé nepochybně ocenili.

Byl pro vás článek přínosný?