Hlavní navigace

Nové čipy Intelu výrazně zlepší výkon, i kvůli konkurenci AMD

10. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Přicházející procesory Cannonlake od Intelu -- generace, která nahradí současné Kaby Lake -- bude až o 15 % rychlejší a pomůže rozběhnout ještě náročnější počítačové hry a virtuální realitu.

Dvouciferný nárůst již druhou generaci po sobě je poměrně neočekávaný – výrazné zvyšování výkonu procesorů dlouho nebylo prioritou Intelu, zdá se však, že se situace možná mění.

Nárůst výkonu přes 15 % oproti Kaby Lake potvrdil i prezident klientské sekce, internetu věcí a systémové architektury v Intelu Venkata Renduchintala.

Zcela konkrétní čísla Intel prozatím neposkytl, odhad je založen na SysMark benchmarku. Detaily budou známy později. První Cannonlake čipy se mají začít prodávat v druhé polovině roku. Čipy – podle prezentace Intelu osmé generace – by mohly zahrnovat řadu Core i7.

Intel představil čipy Cannonlake poprvé na veletrhu CES a jde o první čip, který bude vyráběný pomocí 10nm výrobního procesu, což Intelu umožní výrazně snížit spotřebu energie, věří Renduchintala.

Je možné, že výkonnost Cannonlake čipů souvisí s konkurenčním bojem s AMD, kdy jeho nadcházející Ryzen procesory se mohou pochlubit až 40% nárůstem výkonu.

Renduchintala rovněž potvrdil zájem Intelu o herní počítače a hráčský sektor jako takový. Trh se masivně rozvíjí, obzvláště e-sporty, a poptávka po výkonných Core i7 čipech minulý rok významně narostla.

A s rozvojem trhu virtuální reality budou zákazníci mít o důvod více, proč z Core i3 čipů přejít právě na i7. Rozdíl ve výkonnosti mezi oběma typy je dnes až 36 %, popisuje Renduchintala.

V dřívějších letech se výrobci procesorů starali o navyšování výkonu především zvedáním taktovací frekvence. To však učinilo čipy energeticky náročné a výrobci tedy místo toho začali zvedat počet jader uvnitř procesoru. To opět umožnilo zvýšit výkon, a navíc zvedlo životnost baterie u laptopů.

Pak se výrobci pustili primárně do integrování technologií typu grafika nebo I/O přímo dovnitř procesorů. Až PC hry a virtuální realita přitáhly pozornost zpět na hrubý výkon.

příloha_ovladnete_sva_data

Nyní se Intel bude muset právě v rozvíjejícím se herním odvětví soupeřit s AMD, který okolo svých Ryzen čipů vybudoval silnou reklamu. Dle analytiků bude prvotní osvojování čipů rychlé, zda se jim však bude skutečně dařit, záleží až na jednotlivých reakcích hráčů.

Úspěch Ryzenu by mohl zajistit, že se objeví i v laptopech a následných klasičtějších desktopech.

Byl pro vás článek přínosný?