Hlavní navigace

Nové šestijádro Coffee Lake bude nekompatibilní se staršími deskami

4. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Příznivce Intelu nejspíš nemine pořádné rozčarování. Nové CPU Coffee Lake totiž dle všeho nebude kompatibilní se stávajícími základními deskami.

Uvedl to jejich výrobce, společnost Asrock. Ačkoliv zatím pouze ve stručném tweetu na sociální síti, bez dalších detailů. Že by však šlo o pouhý štěk nebo krycí manévr ze strany výrobce, se zdá nepravděpodobné. Informaci už totiž potvrdil i nejmenovaný, avšak spolehlivý, zdroj mimo Intel, který ale zároveň vyjádřil naději, že Intel své rozhodnutí ještě změní.

Valná většina nových CPU se prodá jakou součást nových systémů, tato nekompabilita by tak pro trh neměla představovat zásadní problém. Stále se však jedná o téma pro početnou skupinu těch, kteří si své počítače rádi „tuní“ dle svého a kompletují z jednotlivých komponentů průběžně nahrazovaných novými modely. Ti sice na samotném CPU Intelu velké tržby neudělají, jeho nekompatibilita se staršími deskami by je však mohla přimět Intel zcela opustit a přejít ke konkurenci.

Co tedy Intel k takovému kroku mohlo vést? Poněkud cynicky se jeví možná segmentace trhu, jinými slovy snaha společnosti přimět zákazníky k nákupu nových základních desek s novými CPU. Dalším možným důvodem je podpora a za daným tvrzením určitá pojistka Intelu. Ve finále je možné, že Coffee Lake bude oficiálně podporovat pouze novou čipovou sadu Z370, neoficiálně však bude stejně dobře kompatibilní i se staršími modely.

příloha_ovladnete_sva_data

Ostatně, podobně Intel prezentoval už starší generace svých CPU. No a pak je tu pořád ještě možnost, že Coffee Lake skutečně nebude kompatibilní se staršími deskami, ačkoliv je postaven na obdobných základech jako Kaby Lake a Skylake. Na druhou stranu, pro Intel bude prvním mainstreamovým šestijádrem náročnějším na energii, čemuž by starší čipová sada Z270 nemusela stačit.

Pokud by tomu tak opravdu bylo, rozčarovaní budou nejspíš nejen sami uživatelé, ale taky výrobci základních desek, kteří neochotu zákazníků kupovat si v tu chvíli zastaralý produkt postavený na Z270 pocítí napřímo. Twitterové „prořeknutí se“ Asrocku a současná diskuze by však ve finále mohlo rozhodnutí Intelu ještě změnit. Zvlášť tváří v tvář konkurenci představované Ryzen Threadripperem od AMD.

Byl pro vás článek přínosný?