Hlavní navigace

Novinky ze světa Raspberry Pi

26. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Raspberry Pi Fundation
Platforma miniaturních PC se téměř každým dnem stává pestřejší a zábavnější.

Od okamžiku, kde se maličké počítače za 35 dolarů názvem Raspberry Pi začaly skutečně prodávat, se objevila řada jejich použití a rozšíření, přesně tak, jak se pro tuto platformu orientovanou na výuku předpokládalo. Objevily se herní konzole, servery pro Minecraft, server FTP poháněný solárním článkem, superpočítač Iridia-Pi postavený z kostek Lega a 64 počítačů Raspberry Pi s pořizovací cenou 2 500 liber... Několik z nich se objevilo na samém konci roku 2012, proto si jimi minimální platformu miniaturních PC trochu připomeňme.

Vlastní obchod s aplikacemi
Novou aktivitou ve světě Raspberry Pi je Pi Store, obchod pro centralizovanou distribuci softwaru pro uživatele tohoto miniaturního PC. Je na samotném počátku své existence, takže by zájemce neměla překvapit velikost současné nabídky – 24 aplikací, z toho jedna je komerční. Přesto si sem už našla cestu implementace Likre Office a několik her. Využívání Pi Store je zcela bezplatné.

Modul fotoaparátu schopný videozáznamu ve Full HD
V listopadu nadace Raspberry Pi oznámila nový hardwarový přírůstek – modul s fotoaparátem, který rozšíří počítač o možnost fotit a dokonce nahrávat filmy v rozlišení 1080p. Je vybaven 5megapixelovým snímačem a připojuje se k dosud nepoužívanému konektoru CSI na desce Pi. Zatím je ve fázi testování, ale komerční dostupnost se blíží. Cena by měla být přibližně 16 liber (do 500 korun).

Notebook Raspberry Pi
Raspberry Pi je samo o sobě maličké, ale připojení plnohodnotné klávesnice a monitoru z něj dělá tak trochu Frankensteinovo monstrum. To ale nebyl problém pro specialistu na notebooky Dell, Nathana Morgana. Ten si postavil přenosný počítač s 3,5 palcovým displejem LCD, miniaturní klávesnicí, diskem 64 GB SSD a samozřejmě nezbytnostmi jako je Wi-FI, Bluetooth, touchpad a baterkou s výdrží až 10 hodin. Vlastní tělo bylo vytvořeno na 3D tiskárně. Kompletní návod je pochopitelně dle tradic platformy k dispozici na internetu. Pravda, celkové náklady na takový přenosný počítač se blíží k 400 dolarům.

Raspberry Pi a vlastní buňka GSM?
Experti ze společnosti PA Consulting si postavili vlastní 7centimetrovou GSM základnovou stanici, které poslouží stejně dobře jako 10metrová oficiální BTS a umožňuje provozovat soukromou síť z běžných GSM telefonů. Demo je postavené na Raspberry Pi, připojenému k rádiovému rozhraní, a běžně dostupném softwaru: OpenBTS, které implementuje standard GSM; FreeSwitch, který slouží pro směřování hovorů, a ručně napsaný skript, který přiřazuje telefonní čísla jednotlivým zařízením. Experimenty se doporučuje provádět ve stíněné místnosti, protože jinak hrozí porušování místních telekomunikačních zákonů pro příslušná frekvenční pásma.

Byl pro vás článek přínosný?