Hlavní navigace

Nový Raspberry Pi půjde jednoduše nasadit do monitorů či do robotů

16. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Raspberry Pi
Minipočítač Raspberry Pi Compute Module 3 uvedl na trh jeho tvůrce Eben Upton. Určený není jako klasická verze Raspberry Pi hlavně pro edukativní účely, ale díky integraci různých portů do jednoho rozhraní především pro průmyslové nasazení.

Compute Module 3 zahrnuje čtyřjádrový 64bitový procesor Broadcom BCM2837 a 1 GB paměti RAM, což je shodné jako u dosavadního nejvyššího modelu  Raspberry Pi 3, oproti němu však má poloviční velikosti (původní byl ve velikosti platební karty) a navíc u něho chybí klasické komunikační rozhraní jako Ethernet, USB, SD Card a port pro připojení displeje. Nabíc nemá ani Wi-Fi modul.

Signály pro chybějící porty se ale společně objevují v nové tzv. edge konektoru, který pasuje do socketu SODIMM, jenž se obvykle využívá v noteboocích kvůli možnostem upgradu paměťových modulů. Novinka umožňuje návrhářům vybrat si, které rozhraní chtějí ve svém řešení skutečně využívat a které funkce chtějí mít vestavěné a které nikoliv.

V svém důsledku to znamená, že se nový Raspberry Pi může vestavět do různých robotů, průmyslových strojů a podobně. Sám Upton tvrdí, že viděl už řadu velmi zajímavých možností jeho využití – jako příklad dal velkoformátový zobrazovač NEC, jemuž vestavěný modul  Compute Module přidal výpočetní inteligenci.

Robert Maycroft ze společnosti RS Components, která je distributorem řešení Raspberry Pi, tvrdí, že Compute Module 3 představuje nový trend pro průmyslový segment. Podle něj se počet subjektů, které jsou schopné vytvářet složité konstrukce od základů, stále snižuje, a že modularita se stane v tomto oboru nutností. Díky ní bude možné integrovat celou řadu technologií do relativně malého prostoru.

Compute Module 3 je podle tvůrců 10- až 12 krát výkonnější než jeho předchůdce, ale také má v případě vysokého výkonu i vyšší spotřebu. Při enormním zatížení procesoru si odebere i 4 W, takže návrháři se budou muset zabývat i odvodem tepla.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Uptona není novinka při plném provozu vhodná pro nasazení v prostředí napájeném bateriemi. Avšak u při vypnutém multimediálním jádře a procesorovými jádry ve spícím režimu činí spotřeba modulu okolo 100mW.

Compute Module 3 stojí okolo 30 dolarů  (25 dolarů ve variantě Lite bez flash paměti), pro srovnání standardní Raspberry Pi 3 stojí 35 dolarů. Výrobce předpokládá, že první rok by se mohly prodat stovky tisíc modulů, což je ale jen desetina oproti prodejům klasického Raspberry Pi 3 během prvního roku po uvedení.

Byl pro vás článek přínosný?