Hlavní navigace

O nový iPhone je rekordní zájem

24. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Apple
Během prvních tří dnů od uvedení iPhonu 5C na trh se jej prodalo již přes 9 miliónů kusů.

Z pohledu Applu jde o nový rekord. I díky němu společnost očekává, že se její čtvrtletní tržby budou pohybovat v horní odhadované hranici.

Podle červencové prognózy Apple ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního období očekával tržby v rozmezí 34 a 37 miliard dolarů. Čísla analytiků pak v průměru hovořila o 36,1 miliardě dolarů a hrubé marži kolem 36,7 %.

Apple prý již zcela vyprodal první dodávky nejdražšího modelu. „Zájem o nové iPhony je neuvěřitelná,“ uvedl šéf společnosti Tim Cook v oficiálním prohlášení.

Společnost konkrétně neuvedla, jaký podíl mají na rekordních 9 miliónech jednotlivé modely. Podle některých průzkumů provedených mezi spotřebiteli byl větší zájem o dražší model iPhone 5S. Například společnost Cantor Fitzgerald, která provedla svůj průzkum mezi zákazníky v New Yorku, uvádí, že až 88 % z nich si pořídilo iPhone 5S.

Poptávka po levnějším iPhonu 5C však prý také předčila očekávání. „Podle některých kritiků se měl iPhone 5C kvůli své ceně potýkat s nezájmem. To se však nepotvrdilo,“ řekl analytik Brian White z Cantor Fitzgerald.

Prodejům pravděpodobně pomohlo také zařazení Číny na seznam míst, kde se iPhone dostane do prodeje jako první.

9 milióny prodaných kusů za 3 dny Apple překonal svůj předchozí rekord z loňského roku, kdy se během stejného období prodalo 5 miliónů kusů nového iPhonu 5. Právě čísla v rozmezí 5 až 6 miliónů se také nejčastěji objevovala v prognózách mnoha analytiků.

Úspěch slaví také nový operační systém iOS 7, který podle Applu běží již na 200 miliónech zařízení. Podle společnosti jde o nejrychlejší softwarový upgrade v historii.

příloha_ovladnete_sva_data

Na úspěch nových produktů reagovaly také akciové trhy. Hodnota akcií Applu vzrostla o 4,4 % na 488 dolarů.

 

Byl pro vás článek přínosný?