Hlavní navigace

Oculus Rift bude podporovat pouze Windows. Jaký bude muset být počítač?

18. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © hagamera
Chystaný headset pro virtuální realitu s názvem Rift, poběží (alespoň v blízké budoucnosti) pouze na operačním systému Windows. Verzi pro OS Mac a Linux výrobce headsetu Oculus prozatím zrušil.

Jak Oculus zveřejnil na webu, jeho inženýři dočasně zastavili vývoj verzí headsetu pro operační systémy Mac OS X a Linux. I když vývoj Rift i pro tyto systémy bude v budoucnu pokračovat, není zatím jasné, kdy k tomu dojde.

Kromě toho Oculus zveřejnil také doporučené hardwarové požadavky pro desktopové počítače, k nimž budou uživatelé své headsety připojovat. Laptopy zatím podporovány nebudou.

Doporučenými grafickými kartami u PC jsou AMD Radeon R9 290 a Nvidia GeForce GTX 970 či vyšší, zatímco doporučený procesor je Intel i5-4590 či vyšší. Kromě toho mají mít počítače 8 GB paměti RAM, dva USB porty 3.0 a port HDMI 1.3. Podporovaný operační systém je Windows 7 SP 1 a vyšší.

Podle Atmana Binstocka z Oculus stanovení jednotných specifikací zjednoduší proces vývoje a umožní programátorům vytvářet aplikace a hry, které nabídnou konzistentní uživatelský zážitek. A to je podle Binstocka velmi důležité, jelikož slabší hardware zprostředkuje virtuální realitu ve znatelně horší kvalitě.

Hardwarové požadavky na PC propojené s Oculus Rift by se podle Binstocka v čase neměly měnit, cena jednotlivých komponent však bude klesat, díky čemuž si bude v budoucnu kompatibilní počítač moci pořídit čím dál více lidí. Jak již bylo uvedeno výše, uživatelé laptopů mají zatím smůlu.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Binstocka je tomu tak proto, že řada laptopů má pouze integrovanou GPU, která neumožňuje bezproblémové fungování Rift. I když většina současných laptopů nemá dostatečně výkonnou grafickou kartu, lze očekávat, že i to se postupem času změní.

Oculus v pátek zveřejnil také betaverzi svého SDK (software development kit) pro vývoj aplikací určených pro svůj headset. Minulý týden společnost Oculus oznámila, že její očekávaný headset Rift bude uveden na trh v prvním čtvrtletí příštího roku. K ceně se zástupci firmy nevyjádřili. Rift vzešel z crowdfundingové kampaně v roce 2012, přičemž v minulém roce společnost za dvě miliardy dolarů koupil Facebook.

Byl pro vás článek přínosný?