Hlavní navigace

Olympijské medaile budou vyrobené z recyklovaných smartphonů

14. 2. 2017

Sdílet

 Autor: © hifrombelgium - Fotolia.com
Japonsko hodlá na nadcházející olympiádě v Tokiu udílet zlaté, stříbrné i bronzové medaile vyrobené z kovů získaných z vyřazených mobilních a dalších přenosných zařízení.

Tento týden byla v Japonsku spuštěná kampaň, v jejímž rámci se sbírají nepotřebné chytré telefony a jiné mobilní zařízení. Ty by měly být následně využité pro extrakci cenných kovů, z nichž se pak vyrobí medaile pro nejlepší sportovce na Olympijských hrách 2020 v Tokiu.

Podobně by se měly připravovat cenné kovy i pro medailisty na paralympiádě, která tradičně navazuje na tu klasickou a jíž se z§častňují handikepovaní sportovci.  

Cílem je podle tokijského magistrátního úřadu sebrat dva miliony zařízení pro následn ou recyklaci.

Mobilní zařízení obvykle obsahují v čipech a na základní desce malé množství celé řady cenných kovů. I když je objem malý, díky ceně se vyplatí je z odstavených přístrojů extrahovat.

V případě například chytrých telefonů jde v průměru o přibližně 0,048 gramů zlata, 0,26 gramů stříbra a 12,7 gramů bronzu. Podle pořadatelů je pro vytvoření přibližně 5 000 medailí, které se budou udílet  za tři roky v Tokiu, potřeba mít v zásobě 10 kilogramů zlata, 1 230 kg stříbra a 736 kg bronzu (zlaté medaile samozřejmě nebudou celé ze zlata, tento cenný kov bude pouze na povrchu).

příloha_ovladnete_sva_data

Podle kampaně mají zájemci odevzdávat kromě zmíněných chytrých telefonů také digitální fotoaparáty, videokamery, hudební přehrávače, přenosné herní systémy, dálková ovládání, elektronické kalkulačky jednotky GPS či síťové napájecí adaptéry.

Na začátku budou sběrná místa pouze v Tokiu, během jara by se ale měl celý projekt rozšířit na celou zemi. Do projektu se zapojí také jeden z klíčových mobilních operátorů v Japonsku.

Byl pro vás článek přínosný?