Hlavní navigace

PengPod – levný tablet s plnokrevným Linuxem

23. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
Tabletů s operačním systémem Android, který je založený na Linuxu, je k dostání nespočet. Ale společnost Peacock na Indiegogo shání dotace na vytvoření nové řady zařízení, která poběží na „opravdovém Linuxu“.

Tablety s Linuxem už se samozřejmě objevily, například Vivaldi nebo velmi odolný Trimble Yuma. Nová řada PengPod od Peackock Imports však zahrnuje dvě verze tabletů - sedmipalcový PengPod700, desetipalcový PengPod1000 – a také malý osobní počítač. Všechna zařízení budou mít operační systém open-source Linux.

„Naším cílem je vytvořit výkonný tablet s Linuxem, který přinese osvobození od omezení Androidu, navíc za rozumnou cenu,“ prohlašují zástupci společnosti. „Linuxoví fanoušci pravděpodobně skončili u telefonů, které mají operační systém Android. Je to přeci Linux, no ne? Je přece otevřený, jdou na něm všechny programy, na které jste zvyklí, a umožňuje vám libovolně se v něm „šťourat“ a užít si nějakou zábavu, ne?“ dodávají. „Příliš často to však není pravda. To je důvod, proč chceme umožnit spuštění opravdového Linuxu a veškerého softwaru, který doopravdy chcete.“

Všechna zařízení z řady PengPod využívají procesory Allwinner A10 a umožňují při startu spustit systém Linux nebo Android 4.0. Nejlevnějším zařízením z řady PengPod má být 3,5palcový minipočítač PenStick za 85 dolarů (1 680 korun). V základní výbavě má 1 GB RAM, 4 GB paměti  flash a podporu připojení Wi-Fi. Malé balení obsahuje také napájení, kapesní adaptér USB a kabel videa mini-HDMI. Linux může být na zařízení spuštěn z bootovací karty SD. Kdo si však připlatí 5 dolarů, může mít Linux nainstalován již v paměti flash, při zaplacení 8 dolarů navíc obsahuje balení kartu SD s Linuxem, která má kapacitu 8 GB.

PengPod700 je sedmipalcový tablet s Androidem na paměti flash a bootovatelným Linuxem na kartě SD. Má kapacitní dotykový displej, 1 GB RAM, 8 GB flash paměť, reproduktory a přední kameru. K dostání bude za 120 dolarů (přibližně 2 400 korun).

Dalším zařízením má být desetipalcový tablet PengPod1000 za cenu 185 dolarů (přibližně 3 700 korun). Tablet je možné předobjednat na Indiegogo. Odhadovaná doba doručení je leden 2013.

Cílem společnosti je získat pomocí crowdfundingu do prosince 49 000 dolarů (966 000 korun). Zatím společnost získala více než 32 000 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?