Hlavní navigace

Přichází USB konektor nové generace

7. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © Igor Tarasov - Fotolia.com
Na veletrhu Consumer Electronics Show(CES) v Las Vegas byl tento týden představen USB konektor nové generace, který bude mimo jiné možné použít k dobíjení větších zařízení typu notebooků.

Nový konektor s označením Type-C, který byl představen na letošní CES, přináší hned několik vylepšení, která stojí za pozornost. Podle lidí, kteří měli možnost si konektor Type-C na CES vyzkoušet, je konektor velmi pevný. Navzdory tomu, jak malý USB konektor je, bychom se neměli dočkat toho, že by se při používání či přenášení začal nečekaně ohýbat.

Jednou z jeho největších výhod je, že je oboustranný, takže při zapojování uživatel nebude muset hledět na to, která strana má být nahoře a která dole. Oba konce kabelu Type-C mohou být identické, takže u nich není menší konec pro telefon a větší pro počítač, jako u Micro USB.Je také rychlejší.

Konektor Type-C je kompatibilní s nejnovějším standardem USB 3.1, který zvládá přenos dat rychlostí až 10GBps. To je dvakrát tolik, co u standardu USB 3.0.

Třetí výhodou Type-C je to, že přes něj může proudit větší množství energie - až 100 wattů. To znamená, že budete moci dobíjet přes USB kabel například i velké zařízení jako laptop, stejně jako telefony či tablety, jako je tomu nyní. Nové USB na veletrhu CES tento týden propaguje organizace USB Implementers Forum.

příloha_ovladnete_sva_data

V pondělí večer tato organizace ukázala, jak jsou pomocí Type-C přenášena data mezi dvěma SSD disky a počítačem rychlostí přes 800 MBps. Prezident USB Implementers Forum Jeff Ravenfraft následně uvedl, že již brzy se dočkáme přenosů s rychlostí přes 1GBps.

Jak dodal Ravencraft, samotný kabel je pouze jedním dílem skládačky. Bude na výrobcích zařízení, aby do nich integrovali podportu pro konektory Type-C a USB 3.1. Tchajwanská společnost MSI například na CES ukazuje základní desku určenou pro herní počítače s USB 3.1 a konektorem Type-C. A firma DisplayLink, která vyrábí dokovací stanice, demonstrovala kompatibilitu mezi konektorem Type-C a standardním konektorem Type-A.

Jedním z prvních produktů, které budou obsahovat port Type-C, je tablet Nokia N1. Ten se v únoru začne prodávat v Číně a brzy poté se dostane i do dalších zemí. I když specifikace USB 3.1 byly dokončeny teprve nedávno, Implementers Forum již hledá způsoby, jak navýšit jeho rychlost, díky čemuž by tato technologie mohla lépe konkurovat technologi Thunderbolt, za níž stojí Apple a Intel.

Byl pro vás článek přínosný?