Hlavní navigace

Problém s bateriemi vyřešen, tvrdí Apple; Číňané nesouhlasí

7. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Apple
Apple se stále potýká s problémem vypínajících se telefonů s dostatečně nabitou baterií.

Problém s iPhony S6, které se náhodně vypínají, pochází dle vyjádření Applu z chyby v součástce baterie, nacházející se jen v malém množství modelů.

Poté, co chybu nahlásila čínská skupina na ochranu spotřebitelů nabídl Apple opravu zdarma skrze své stránky uživatelské podpory.

V pátek firma na svých čínských webových stránkách oznámila, že problém pochází z vadné součástky v několika málo bateriích. Součástka byla „vystavena kontrolovanému okolnímu vzduchu déle, než měla,“ než se ocitla přímo v baterii, popisuje Apple.

„Výsledkem je rychlejší znehodnocení baterie, které může vyústit i v nečekaná vypnutí,“ dodává firma.

Vadná součástka se však nachází jen v „malém počtu“ iPhone 6S zařízení, vyrobených mezi zářím a říjnem 2015. Kolika přesně Apple stále nezveřejnil.

„Nejde o bezpečnostní problém,“ vysvětluje firma. iPhony jsou totiž postaveny tak, aby se za určitých podmínek samy vypnuly, například při extrémně nízkých teplotách, čímž chrání elektroniku telefonu.

Apple na stránkách uživatelské podpory umístil kolonku, kam uživatelé mohou zadat sériové číslo svého iPhonu 6S a zjistit, zda pro ně platí nabídka na výměnu baterie zdarma.

Žádost o vyřešení problému s náhodným vypínáním mobilů podala čínská asociace na ochranu práv spotřebitelů poté, co obdržela „značné množství“ stížností od uživatelů iPhonů v zemi.

Vypnutí se nejčastěji přihodí v době, kdy baterie klesá z 60 na 50 % kapacity, a to jak ve studeném prostředí, tak při pokojové teplotě, hlásí asociace. Mobily také nelze opět zapnout, dokud se nepřipojí k napájení.

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoli Apple tvrdí, že problém vyřešil, Čína nesouhlasí. Podle asociace si uživatelé nadále stěžují na stejný problém i u starších modelů iPhonů 6 a 6S. Dle pátečního prohlášení Applu však firma nenalezla žádné další problémy.

„Hledali jsme jakékoli další faktory, které mohly vést k nečekanému vypnutí iPhonu,“ popisuje společnost. „Po intenzivním pátraní jsme však nic neobjevili. Budeme situace nadále monitorovat a analyzovat hlášení uživatelů.“

Byl pro vás článek přínosný?