Hlavní navigace

Prodejnost počítačů bude nejspíš opět klesat

24. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Microsoft
Zvrat negativního trendu v prodejnosti počítačů byl jen dočasný, nové analýzy předvídají další pokles. Zmírnit jej může Čína.

Sice jsme i na Computerworldu nedávno psali o zvratu negativního trendu v prodejnosti počítačů po téměř dekádě poklesu, důvod k přehnanému nadšení ale nejspíš není. Analytická společnost Gartner přišla s reportem, dle kterého poté, co pomine vlna migrace z Windows 7 na Windows 10, prodeje opět poklesnou.

Na druhou stranu, souhrnná prodejnost výpočetní elektroniky – počítačů, tabletů a chytrých telefonů – by měla v letošním roce povyrůst o 0,9 %. Za pozornost přitom stojí i předpověď související s rozvojem 5G sítě. Prodejnost telefonů, které ji podporují, má v letošním roce vzrůst o 12 %, v roce 2022 dokonce o 43 %.

Gartner také odhaduje, že Microsoftu se letos podaří dosáhnout cíle v podobě jedné miliardy prodaných PC s předinstalovaným systémem Windows 10, čehož firma původně plánovala dosáhnout už v roce 2017, nejpozději 2018. Až se tak stane, „Desítky“ budou na zhruba 80 % všech počítačů na světě. Poslední oficiální data pocházející ze srpna loňského roku uvádějí 900 milionů počítačů s Windows 10.

Připomeňme, že zejména přechod na Windows 10 v rámci firem a s ním související modernizace hardwarového vybavení, přispěl k přerušení léta trvajícího klesajícího trendu v prodejnosti PC. Ten byl dle Gartneru jen dočasný, ačkoliv v globálu může do statistik promluvit Čína. Země totiž prochází fází, kdy čínští uživatelé houfně vyměňují počítače vyrobené v zahraničí za ty domácí, čínské. A pak tu jsou ještě menší společnosti, které dosud využívají Windows 7 a přechod na Windows 10 odsouvají. I ty mohou za pár měsíců přispět k tomu, že by prodejnost počítačů přece jen nemusela klesat.

„Budoucnost trhu s počítači je nepředvídatelná, jelikož nebudou žádné Windows 11. Místo toho bude docházet k systematickým aktualizacím Windows 10,“ uvádí Ranjit Atwal, jeden z autorů studie Gartneru. „Důsledkem bude to, že prodejnost počítačů už nebude dosahovat nových vrcholů způsobovaných vydáváním nových verzí Windows.“

příloha_ovladnete_sva_data

Jedinou počítačovou kategorií, které Gartner predikuje alespoň krátkodobý nárůst prodejnosti, jsou prémiové „ultramobilní“ kompaktní počítače, které však tvoří jen malý segment celkového objemu.

Pokud jde o telefony, trh s nimi letos díky rozvoji 5G mírně poroste, Gartner předvídá prodej více než jedné a tři čtvrtě miliardy zařízení. I ten však bude spíš krátkodobý a do tří let by měl celkový trh s mobilními telefony zase klesat.

Byl pro vás článek přínosný?