Hlavní navigace

První smartphone s Ubuntu míří do Evropy

10. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PC World US
V roce 2013 se Canonical pokusil vybrat pomocí crowdfundingu 32 milionů dolarů na vývoj a výrobu smartphonu Ubuntu Edge. Jelikož tolik peněz se jí nakonec vybrat nepovedlo, pracovala Canonical na levnější verzi telefonu. A ten bude bude podle nového vyjádření vydán již tento týden.

Telefon s názvem Aquaris E4.5 Ubuntu Edition se bude v Evropě prodávat za 169 euro na vybraných místech, o nichž bude výrobce telefonu - španělská firma BQ - informovat na účtech na Twitteru (@Ubuntu a @bqreaders) a účtech na sociálních sítích Facebook a Google+. Navíc bude možné telefon objednat z webu bq.com.

I když Canonical vstupuje na trh se smartphony poměrně pozdě, podle jeho slov je to spíše výhoda, jelikož bude moci stavět na úspěchu Androidu. Namísto ikon, které jsou k vidění ve všech ostatních mobilních operačních systémech a podle Canonicalu jsou zastaralé, bude uživatelské rozhraní jeho mobilního operačního systému založeno na "kartách". UI tak bude vypadat podobně jako na tabletu Kindle Fire nebo v aplikaci Google Now.

Na domácí obrazovce se budou objevovat oblíbené aplikace, k nimž bude mít uživatel rychlý přístup. Cílem Canonicalu je mít při vydání telefonu dostupných ke stažení padesátku nejznámějších aplikací jako Facebook, Twitter, Dropbox, Evernote a Amazon.

Telefon s Ubuntu však bude podporovat i webové aplikace vytvořené v HTML5, takže vývojáři nebudou muset investovat finanční prostředky do vývoje programů určených pouze pro nový OS. Nativní aplikace však poběží rychleji, jelikož budou moci přímo využít procesor a GPU zařízení.

Jedním z velkých rozdílů mezi telefonem s Ubuntu a smartphony s iOS či Androidem je to, že Ubuntu phone má fungovat při připojení k velkému displeji jako desktop. K telefonu bude možné jednoduše připojit monitor, klávesnici a myš, takže s operačním systémem půjde pracovat jako s Ubuntu na PC nebo laptopu.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Canonicalu je tak Ubuntu phone narozdíl od konkurence opravdovým osobním počítačem. Jak dodává výrobce, telefon není cílem na uživatele iPhonů, kteří jsou zvyklí na ekosystém Apple.

Aquaris E4.5 Ubuntu edition má 4,5palcový displej s rozlišením 960 x 540 pixelů, pohání jej čtyčjádrový procesor Cortex A7 na frekvenci 1,3GHz, k dispozici je 1GB paměti RAM. Data lze ukládat na 8GB NAND disk, který je možné rozšířit pomocí microSD karty. Do zařízení je možné umístit dvě SIM karty.

Byl pro vás článek přínosný?