Hlavní navigace

Qualcomm a platforma Wear: LTE i bez smartphonu

13. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Robert Lehmann
Nová platforma Wear umožní připojit se na síť LTE přímo ze zápěstí uživatele. Současná nositelná zařízení jsou notně provázána s chytrými telefony. To však chce Qualcomm změnit – platformou Snapdragon Wear s připojením k LTE.

Qualcomm se pokouší o to stát se průkopníkem ve vývoji elegantních nositelných aparatur typu chytré hodinky, chytré pásky nebo chytré brýle, které by všechny nabídly dlouho výdrž baterie. S Wi-fi, Bluetooth a LTE firma umožňuje svým přístrojů různé způsoby připojení na internet, navíc s přidanou výhodou možnosti neužívat smartphone jako rozhraní.

V jádru platformy Wear je Wear 2100 čip, do kterého může být přidán právě LTE modul. Bude prvním z rodiny čipů, které firma vyrobí speciálně pro nositelná zařízení. Jde vlastně o zmenšenou verzi Snapdragon 400 čipu, který se nyní užívá v chytrých telefonech.

Firma LG Electronics prohlásila, že první chytré hodinky s Wear 2100 čipem vydá někdy ke konci roku. Společnost již minulý rok ohlásila hodinky LG Watch Urbane 2nd Edition LTE, z jejich výroby však sešlo kvůli problémům s hadwarem. Nyní by však projekt mohl být obnoven díky čipu Qualcommu.

Jiná nositelná zařízení s připojením na internet existují, ale většina beží na 2G nebo 3G síti. LTE modemy jsou náročnější na baterii, tudíž je 2G/3G způsob připojení obecně považován za efektivnější.

Qualcommu se však podařilo nejen zmenšit velikost modemů, ale také je učinit mnohem šetrnější k baterii.

příloha_ovladnete_sva_data

Okolo 65 chytrých hodinek s platformou Android Ware již používá čipy od Qualcommu. Nově však společnost dodá softwarové nástroje pro své zákazníky, aby si mohli vytvořit vlastní zařízení.

Qualcomm tak následuje cestu vytyčenou Intelem a MIPS, kteří nabízí spoustu modulů pro nositelné aparatury.  

Byl pro vás článek přínosný?