Hlavní navigace

Raspberry Pi už také jako desktop

24. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Element 14
Sadu hardwaru pro vytvoření HTPC, neboli počítače určené jako miniaturní multimediální centrum – Pi Desktop – představil Element 14, jeden z prodejců oblíbeného jednočipového počítače Raspberry Pi 3.

Sada využívá nízký, ale dostačující výkon Raspberry Pi a přidává další hardwarové možnosti, jako například rozhraní mSATA pro připojení SSD. Cena činí kolem 56 dolarů, tedy přibližně 1 300 Kč.

Sada samotná obsahuje přídavnou desku, která se k Raspberry Pi připojuje skrze čtyřicetipinový GPIO. Součástí desky je například mSATA rozhraní, systémové hodiny, chladič, USB adaptér a dostatek šroubků k sestavení funkčního „desktopu“.

Po koupi sady je nutné připojit vlastní Raspberry Pi 3 a SSD až do velikosti jednoho TB; podle Element 14 lze systém zapnout přímo přes SSD. Samotná deska Raspberry Pi 3 má prakticky všechny funkce, které bude minipočítač potřebovat, včetně čtyř USB portů, Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet a HDMI výstup.

příloha_ovladnete_sva_data

Těžko říct, jak složité bude desktop sestavit. Asi to bude o něco složitější než například připojení SSD a RAM k NUC Intelu, ale stále mnohem jednodušší než stavba plnohodnotného stolního počítače.

Pi Desktop nebude pro každého, ale rozhodně přidává další možnost využití pro Raspberry Pi 3.

Byl pro vás článek přínosný?