Hlavní navigace

RIM začne prodávat nový PlayBook

4. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Nový tablet BlackBerry PlayBook 4G se začne prodávat příští týden. Rok poté, co společnost Research In Motion představila jeho první verzi.

Vylepšený 7palcový tablet bude nabízet připojení 4G a 32 GB paměti. Nicméně RIM zatím neprozradila cenu ani datum dostupnosti v USA.

První, kdo si bude moci nový tablet koupit, budou Kanaďané. A to od 9. srpna u operátorů Bell, Rogers a Telus. „V nadcházejících měsících“ společnost RIM očekává vydání verze s mobilními datovými přenosy v USA, Evropě a ostatních zemích. Nicméně, i když datum vydání v Kanadě je velmi blízko, společnost stále neprozradila, kolik bude nový PlayBook stát.

RIM prozrazuje, že pokud v oblasti není k dispozici připojení 4G LTE, BlackBerry PlayBook může automaticky nastavit připojení na síť HSPA+. Nicméně hardwarových rozdílů mezi originálním tabletem PlayBook a modelem 4G je velmi málo. Tablet stále nabízí sedmipalcový displej s rozlišením 1024 na 600 pixelů, dva fotoaparáty HD, připojení HDMI a stereo reproduktory. Procesor byl zrychlen z 1 GHz na 1,5 GHz, což nabízel model bez mobilního datového připojení. Stále je k dispozici 1 GB paměti a je jen jedna možnost velikosti úložného prostoru: 32 GB.

Nový tablet BlackBerry PlayBook 4G LTE může buď prorazit, nebo potopit tento druh zařízení od RIM. Kvůli opomenutí důležitých softwarových funkcí zaznamenal PlayBook na startu nevýrazné prodeje. Opomenut byl například nativní e-mailový klient. Společnost RIM utrpěla propad v příjmech na úrovni 485 miliónů dolarů, jelikož měla obrovské zásoby neprodaných tabletů.

Moc nepomohl ani příchod mnohem levnějších sedmipalcových tabletů například od Amazonu. To snížilo cenu tabletu PlayBook až na 300 dolarů. Tablet Kindle Fire od Amazonu stojí 199 dolarů, zatímco PlayBook startoval na ceně 500 dolarů a poté byl velmi zlevňován.

Nicméně společnost Research In Motion má stále naději. Po několika zpožděních bude s novým tabletem dodáván očekávaný operační systém BlackBerry PlayBook OS 2.0. K dispozici budou všechny funkce, které uživatelé očekávají. Včetně e-mailu, kalendáře, kontaktů a videochatu. Ale vzhledem k tomu, že nedošlo k žádnému výraznému vylepšení tabletu (například tablet Nexus od Google za 200 dolarů nabízí vyšší rozlišení), přidání připojení 4G může být málo.

Byl pro vás článek přínosný?