Hlavní navigace

Samsung předvedl 6,3palcový telefon Galaxy Mega

12. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Samsung
Nový telefon Samsung Mega je jen nepatrně menší než tablet Gogole Nexus.

Společnost Samsung tvrdí, že úhlopříčka obrazu 6,3 palce je ideální pro sledování filmů nebo práci se dvěma aplikacemi běžícími vedle sebe. Samsung pomohl popularizovat kategorií takzvaných zařízení „phablet“, která se svými rozměry přibližují tabletům, jako to bylo v případě původního Galaxy Note v roce 2011, jejíž úhlopříčka byla na mobil tehdy nevídaných 5,3 palce.

Phablet Galaxy Note byl nečekaně populární, ale poslední reakce naznačují, že poslední člen rodiny je již přece jen trochu přerostlý. Navíc, zatímco u nového telefonu Galaxy S4, jehož úhlopříčka je „pouhých“ 4,9 palce, bylo implementováno rozlišení full HD 1080p (tj. 1920x1080 bodů), mluvčí společnosti zatím nebyl schopen vyvrátit, že Galaxy Mega bude nabízet pouze rozlišení 1280x720, tedy jako poslední generace Galaxy Note s 8palcovou úhlopříčkou, která v některých variantách dokonce umožňuje i hlasové hovory.

Za největší dosavadní čistokrevné telefony byl považován Vega NO 6 s 5,9palcovou úhlopříčkou fullHD obrazovky od jihokorejské firmy Pantech uvedený v lednu a telefon Ascent Mate čínské společnosti Huawei, nabízející 6,1palcový obraz o rozlišení 720p.

Výrobce připomíná, že při hmotnosti 199 g je nové zařízení stále jedno z nejlehčích a bez problémů se vejde do kapes uživatelů a umožňuje i pohodlné ovládání jednou rukou. Nicméně zřejmě pro jistotu bude nabízena ještě i menší varianta s úhlopříčkou 5,8 palců, která bude k dispozici v Evropě a Rusku spolu s větším modelem.

Podle analytiků IDC byl Samsung v roce 2012 nejpopulárnějším výrobcem chytrých telefonů, když vyrobil 30,3 % všech prodaných zařízení. Apple, jehož největší telefon má 4,1palcovou obrazovku, byl druhý s 19,1 procenty.

Byl pro vás článek přínosný?