Hlavní navigace

SSD budou zdražovat po celý rok, nabídka nestačí poptávce

16. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Samsung
Protože výroba NAND flash čipů nestíhá pokrývat vysokou poptávku, poskočí ceny standardních SSD až o 16 % a to jen ve druhém kvartálu letošního roku. Podle odhadů analytické firmy DRAMeXchange tak prodejci laptopů pravděpodobně zákazníkům vyšší kapacity integrovaných SSD disků hned tak nenabídnou.

Průměrně mají ceny MLC SSD stoupnout o 12 až 16 % oproti poslednímu čtvrtletí minulého roku. Ceny rychlejších TLC SSD by se mohly zvýšit podobně o 10 až 16 %, píše se v tiskové zprávě DRAMeXchange.

Po druhém kvartálu 2017 pak průměrná cena běžných spotřebitelských SSD bude i nadále stoupat, zřejmě však pomaleji.

„Průměrné ceny klientských SSD stoupají nejen kvůli výrobcům počítačů, ale i výrobcům smartphonů, kteří rovněž vytváří vysokou poptávku,“ říká Alan Chen, manažer výzkumu v DRAMeXchange.

Momentálně mají prodeje SSD vykazovat pokles o 7 až 8 % z důvodu nedostatku NAND flash čipů na trhu. Další, a dost možná hlubší pokles prodejů přijde s tím, jak bude poptávka výrazně převyšovat nabídku spolu s růstem cen za TLC NAND flash a nedostatečné zásobě čipů výrobců.

Ceny SSD ovlivňuje rovněž celkový přechod na technologii 3D-NAND a 2D-NAND TLC, což výrazně snížilo dodávky starších typů čipů obzvláště u MLC SSD. Dodavatelů SSD je stále poměrně málo, výkyv i jednoho výrobce či havárie továrny tak snadno ovlivní celý trh.

Co se týče technologie 3D-NAND, lídrem trhu zůstává Samsung. Až v závěsu s prodeji nového standardu stojí Micron a Intel, kteří sice s prodejem začali v podobné době jako Samsung, ale v menších objemech; zbylí konkurenti by svá 3D-NAND SSD měli představit během první poloviny roku a následně zahájit prodeje.

„Růst cen MLC SSD tak překonává rychlejší TLC SSD,“ pokračuje Chen. „Na druhé straně, nedostatečné zásoby NAND flash a vysoké cenové otřesy pravděpodobně odradí výrobce počítačů od zvyšování kapacity SSD. Specifikace pro běžná PC tak zřejmě zůstanou u 128GB a 256GB SSD.“

Míra osvojení SSD disků má v letošním roce překonat 45 %; nárůst se bude týkat především uživatelské sféry spíše než podnikové. DRAMeXchange navíc předpokládá, že podíl SSD využívajících TLC flash překoná v letošním roce 75 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Co se týče technologií připojení, překvapivě má růst míra využití rozhraní PCIe. Oproti rozšířenějšímu seriál ATA (SATA) rozhraní totiž nevyžaduje žádný adaptér a nejnovější specifikace 3.0 umožňuje přenos dat rychlostí 16 Gb/s. Zatím poslední verze SATA zvládne pouze 6 Gb/s.

Podle DRAMeXchange prozatím SATA zůstane nejrozšířenějším rozhraním, podíl PCIe by mohl v roce 2017 stoupnout na čtvrtinu, tedy 25 %.

Byl pro vás článek přínosný?