Hlavní navigace

Tango: Projekt telefonu Google s 3D snímači

22. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Prototyp smartphonu je vybaven hardwarem a softwarem pro vytvoření trojrozměrné mapy uživatelova okolí.

Snímače telefonu zvládnou provést přes 250 tisíc trojrozměrných měření za sekundu a aktualizovat přitom svou pozici v reálném čase.

Google vidí potenciální využití zejména v převádění interiérů do virtuální podoby, usnadnění pohybu nevidomým osobám v neznámých prostorech a také v herním průmyslu. V této souvislosti již také nabídl 200 prototypů vývojářům mobilních aplikací, kteří tak mohou přijít s dalšími způsoby využití.

Telefon vytvořila skupina ATAP (Advanced Technology and Projects) v rámci projektu Tango. Na jeho vývoji se podílelo i několik externích výzkumníku z různých institucí.

„Jsme fyzické bytosti žijící v trojrozměrném světě. Současná mobilní zařízení však pracují s předpokladem, že fyzický svět končí na jejich obrazovce,“ řekl Google. „Cílem projektu Tango je vybavit mobilní přístroje lidským chápáním pohybu a prostoru.“

Google v poslední době věnuje velké úsilí novým chytrým technologiím. Jeho zřejmě nejznámějším počinem jsou chytré brýle Google Glass, které by ještě letos měly jít do prodeje. 

Počátkem tohoto roku zase společnost představila svůj koncept chytrých kontaktních čoček, které umí změřit hladinu cukru v krvi, a v lednu Google za 400 miliónů liber koupil britskou společnost DeepMind, která se specializuje na umělou inteligenci. 

příloha_ovladnete_sva_data

Podle analytiků se Google snaží vytvářet technologie, které mohou uživatelé využít ve svém každodenním životě. Ve výsledku tak totiž může společnost oslovit více zákazníků. Vedle běžných spotřebitelů přitom Google může získat přístup i do zdravotnického sektoru a oslovit firemní zákázníky.

 

Byl pro vás článek přínosný?