Hlavní navigace

Toshiba představila rekordní paměťový čip, možná svůj poslední

28. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Toshiba
Toshiba hodlá během dvou měsíců začít vyrábět nový čip flash paměti s neuvěřitelnou kapacitou 1 TB, zároveň se však snaží zažehnat finanční krizi. Plánuje prodej majoritního podílu své paměťové divize - a zájemců je hned několik.

Není to tak dlouho, co Toshiba začala spolu s WD na trh dodávat první zkušební vzorky svých 3D NAND čipů třetí generace složené ze 64 vrstev a nabízející o 65 % vyšší kapacitu než předchůdce o 48 vrstvách.

Firmě se tak výrazně podařilo snížit cenu za bit, přičemž hromadná výroba nového čipu z řady BiCS s kapacitou 512 Gb (64 GB) by měla začít ve druhé půli letošního roku.

Pokrok na tomto poli je však neuvěřitelně rychlý a už v dubnu Toshiba plánuje poslat na trh také první vzorky čipů, které budou mít kapacitu ještě vyšší, a to neuvěřitelný 1 TB. Základem je vrstvení až 16 desek na sebe – v podstatě jde o 16 sdružených 64GB čipů. Využitelné budou pro výrobu SSD určených jak pro profesionály, tak pro běžné spotřebitele.

Společnost, která vynalezla NAND flash technologii už počátkem osmdesátých let minulého století, v lednu oznámila, že plánuje odštěpení svých aktivit na poli vývoje pamětí a podle některých se chystá část svého portfolia odprodat Western Digital ve snaze částečně pokrýt masivní ztráty, které kvůli účetnímu skandálu před pár měsíci odnesl šéf společnosti Hisao Tanaka.

příloha_ovladnete_sva_data

„Poskytlo by nám to větší flexibilitu při důležitém rozhodováním a také rozšířilo naše finanční možnosti, což v důsledku povede k dalšímu růstu naší paměťové divize,“ uvádí Toshiba v nejčerstvější tiskové zprávě.

Zatímco v lednu však plánovala odprodat necelou pětinu daného portfolia, aby získala finance nezbytné k zachování solventnosti, dnes už hovoří o více než padesáti procentech. K zájemcům o koupi paměťové divize divize se prý mezitím přidaly k WD také Foxconn, Micron či SK Hynix, jak tvrdí magazín Asian Review.

Byl pro vás článek přínosný?