Hlavní navigace

Ultrabooky: Do roku 2016 se prý prodá až 178 miliónů kusů

26. 1. 2012

Sdílet

Podle odhadů společnosti Juniper Research poroste nový trh s ultrabooky během příštích pěti let třikrát rychleji než konkurenční trh s tablety.

Zatímco největší prodeje notebooků bude v roce 2016 vykazovat asijsko-pacifický trh, samotným ultrabookům se podle Juniper Research bude nejlépe dařit v Severní Americe a západní Evropě, kde spotřebitelé obecně disponují větší kupní silou.

 

Ultrabooky jsou novou třídou tenkých a lehkých notebooků poháněných druhou generací procesorů Intel Core a mají představovat alternativu k tabletovým počítačům. Název ultrabook je ochrannou známkou Intelu, což znamená, že pouze Intel může určit, která zařízení mohou takové označení nést. Intel ultrabooky definuje jako zařízení s tloušťkou pod 21 mm, výdrží baterie mezi pěti až osmi hodinami a charakteristickou vlastností je také velmi rychlý start zařízení.

 

Podle autora zprávy Daniela Ashdowna z Juniper Research jsou ultrabooky zařízení, která výrobcům konečně umožní přímo konkurovat laptopům Macbook Air od Applu. Ashdown nicméně zároveň varuje, že masového úspěchu ultrabooků nebude dosaženo, pokud se Intelu nepodaří snížit jejich výrobní náklady. „Zatímco kontrola Intelu nad značkou zajišťuje, že ultrabooky zůstanou stranou klasickým notebookům, výrobci jim budou muset najít místo ve své produktové strategii,“ říká Ashdown. To, že jsou ultrabooky od notebooků tak oddělené, podle něj způsobilo, že jsou pro mnoho spotřebitelů příliš drahé.

 

Současnou generaci ultrabooků nelze pořídit za cenu menší než 20 tisíc korun. Takový HP Envy 14 například stojí kolem 26 tisíc. Intel očekává, že v průběhu letošního roku se na trhu objeví dalších 70 ultrabooků, a doufá, že dubnové uvedení další generace platformy Ivy Bridge pomůže snížit jejich pořizovací ceny.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Ve zprávě od Juniper Research se dále uvádí, že klíčovou roli bude v adaptaci ultrabooků hrát operační systém Windows 8, který by měl mimo jiné prodloužit výdrž baterie. I tak se ale prodeje ultrabooků nebudou v roce 2016 moci srovnávat s prodeji tabletů, kterých má být v té době na trhu kolem 250 miliónů. Své plány s ultrabooky mají také v AMD. Pro ultratenká zařízení, jejichž cena bude výrazně nižší než u přístrojů od Intelu, chtějí použít platformu Trinity. Otázkou ale zůstává, jaké označení pro své produkty použije.

Byl pro vás článek přínosný?