Hlavní navigace

UPS – ochrana před zkázou a zmarem

3. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Nepostradatelnou komponentou každé serverovny či datového centra jsou dnes nepřerušitelné zdroje napájení UPS (Uninterruptible Power Supply). Chrání před výpadkem proudu, proto jsou pojistkou proti ztrátě dat či přerušení důležitých transakcí a významně přispívají k zachování kontinuity provozu celého podniku.

V následujícím srovnání se seřadilo jedenáct záložních zdrojů se zdánlivou kapacitou tři a šest kVA, které jejich výrobci nabízejí jako vhodné zálohy napájení počítačových a síťových technologií.

U této třídy záložních zdrojů jde o robustní zařízení typicky určená pro instalaci do serverové místnosti – ať už přímo do stojanů nebo jako samostatně stojící zařízení ve věžovém provedení. Většina ze srovnávaných modelů dovoluje oba způsoby instalace – designem šasi snadno zapadají do racku, kde zabírají výšku 2U nebo 3U, ale zároveň je lze s využitím nástavců dodávaných v příslušenství postavit ve vertikální poloze jako věž. Pouze model od Tripp Lite je vyroben výhradně v provedení rack, zatímco UPS od Fortronu a sPower jsou naopak jednoúčelové věže – druhá zmíněná dokonce s kolečky pro snazší přemísťování.

Volba provozního umístění bude v první řadě záviset na předpokládaném umístění UPS a na celkové rozsáhlosti instalace počítačových a síťových komponent. Umístění do racku se uplatní u firem, které provozují větší počet hardwarových systémů ve standardizovaných skříních, zatímco věžové provedení je vhodnější pro menší místnosti s několika málo servery či síťovými prvky.

V současnosti je na trhu výkonnějších záložních zdrojů celá řada modelů ve dvou základních provedeních (topologiích) – line-interactive a on-line (obvykle s dvojitou konverzí), které kromě ochrany proti úplným výpadkům také umožňují zlepšit kvalitu napájení či jej stabilizovat při různých výkyvech a drobnějších poruchách. Obě provedení představují vyspělé přístupy k ochraně před výpadky napájení a jeho různými poruchami. Zároveň platí, že s rostoucí kvalitou ochrany se zvedá i cena a čím citlivější systémy je třeba zálohovat, tím více se vyplatí investovat do kvalitnějších verzí.

V testu se sešly téměř výhradně produkty v provedení on-line. Čestnou výjimkou hájící topologii line-interactive je model společnosti APC by Schneider Electric. Na druhou stranu platí, že v podstatě každý aktivní nebo specializovaný výrobce UPS zařízení je schopen nabídnout prakticky jakoukoliv variantu. Záleží tedy jen na požadavcích zákazníka, kterou z nich bude preferovat. Naše srovnání, v němž jsme se zaměřili výhradně na aktuální modely, tak představuje pouze malý příklad dostupných možností.

Ze srovnávaných modelů je rekordmanem při poloviční zátěži zařízení od firmy Infosec (30 minut), při plné zátěži nejdéle vydrží UPS od APC a GE (6 minut), naopak nejkratší dobu vykazuje záložní zdroj Tripp Lite (2 minuty). Všechny časy odpovídají základní konfiguraci bez přídavných bateriových modulů.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokud jde o správu a monitoring, k základní výbavě všech modelů patří USB rozhraní. Většina zařízení disponuje i konektorem RS-232, zhruba polovina je vybavena i slotem pro volitelné komunikační karty určené pro síťovou správu nebo má SNMP kartu přímo v základní konfiguraci.

V situaci, kdy se jednotlivé produkty příliš neliší z hlediska snadnosti instalace, použití bezúdržbových baterií či softwaru dodávaného pro správu a monitoring provozu, jsou podpora a šíře nabídky volitelného příslušenství významným diferenciátorem nabídky na trhu. To hraje roli zejména v prostředí, kde je třeba spravovat větší počet UPS zálohujících mnoho serverů.

Konsolidace UPS v datových centrech
Při plánování upgradu datového centra na kvalitativně vyšší úroveň se o zálohování napájení přemýšlí až úplně nakonec a zpravidla jde o položku, která je na jednom z prvních míst, pokud má dojít ke škrtům v rozpočtu. Mnoho podniků kupuje UPS systémy pouze zároveň s rozšířením výpočetních prostředků. Správci datového centra se pak potýkají s neefektivním napájecím systémem, který se dá jen obtížně udržovat a vylepšovat – i když jeho pravidelné zkvalitňování se v konečném součtu vyplatí.

Zařízení UPS mají životnost od pěti do sedmi let – čím jsou starší, tím jsou méně efektivní. Decentralizované instalace UPS obvykle znamenají výrazné plýtvání kapacitou, přičemž ve svém důsledku vedou k provozování většího počtu záložních zdrojů, než je skutečně zapotřebí. Konsolidace tomuto plýtvání může zamezit a přispívá k lepšímu využití již pořízených prostředků.

Systémy UPS polykají energii mnoha způsoby. Především – často nejsou využívány na svou plnou kapacitu, takže je zapotřebí více jednotek, než je skutečně nutné. Za druhé zvýšená produkce tepla emitovaného zejména staršími systémy může vyžadovat dodatečná řešení pro chlazení sálů a boxů se servery a síťovými zařízeními.

Byl pro vás článek přínosný?