Hlavní navigace

USB 3.0 se na smartphonech objeví možná již letos

9. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Port vysokorychlostního standardu USB 3.0 by se na prvních chytrých telefonech a tabletech mohl objevit do konce letošního roku.

„Smartphony i tablety budou vybaveny MicroUSB portem pro přenos dat přes USB 3.0, což bude nejlépe odpovídat velikosti těchto zařízení,“ řekl Rahman Ismail, technologický ředitel organizace USB Implementers Forum, během svého vystoupení na veletrhu CES.

Nové porty umožní rychlejší přenos dat mezi mobilními přístroji a hostitelskými zařízeními, například počítačem, z nichž některá již USB 3.0 portem disponují. Rychlost datového přenosu by tak mohla překonat hranici 100 MB za sekundu. Mobilní zařízení v současné době většinou spoléhají na standard USB 2.0, který je pochopitelně mnohem pomalejší. „To, co nyní trvá 15 minut, se zvládne za 1 minutu a 10 sekund,“ říká Ismail.

Přenosová rychlost USB 3.0 na mobilních zařízeních je nicméně výrazně menší, než rychlost datového přenosu na počítačích, kde může standard přenést až 5 gigabitů (asi 0,625 GB) za sekundu. Při takové rychlosti se ovšem spotřebuje velké množství energie, což by příliš neodpovídalo povaze mobilních zařízení. S příchodem USB 3.0 se proto zvýší i rychlost dobíjení přístrojů přes jeho port.

USB 3.0 pro chytré telefony a tablety bude samozřejmě zpětně kompatibilní s USB 2.0 používaným na hostitelském zařízení. Organizace se podle Ismaila také snaží zmenšit velikost USB 3.0 portů tak, aby jejich rozměry odpovídaly současnému trendu, kdy se výrobci snaží vytvářet stále tenčí notebooky. „Velikost notebooků je limitována nejprve velikostí VGA konektoru a pak hned naším USB,“ říká Ismail.

Byl pro vás článek přínosný?