Hlavní navigace

Útok SSD – pevné disky čeká dvouciferní pokles

5. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Růst prodejů tabletů, chytrých telefonů a disků SSD se podepisuje na prodejích klasických pevných disků, které by letos měly klesnout o 12 %.

Podle výzkumu trhu společnosti IHS iSuppli by měl obrat u pevných disků do konce roku 2013 klesnout na 32,7 miliard dolarů, a to z 37,1 miliardy v roce loňském. Tento objem by potom měl být víceméně zachován i v roce 2014.

Pozice pevných disků oslabují klesající prodeje stolních PC a prodeje přenosných počítačů jsou taktéž ovlivněny rostoucí preferencí uživatelů pro chytré telefony a tablety. Na úkor klasických pevných disků (HDD) si polepší SSD, jejichž ceny průběžně klesají.

HDD ale budou i nadále převažující formou ukládaní dat, především díky výrazně lepší ceně za jeden megabajt, nižší nabízejí pouze páskové mechaniky, které jsou ale orientovány na jinou filozofii práce s daty.

Cena hraje svou roli u ultrabooků s většími nároky na kapacitu disků, které ale současně používají i SSD, ovšem pouze jako diskovou vyrovnávací paměť. Pevné disky mají nadále pozici jistou ve velkých datových centrech, v cloudech, v big datech, prostě všude tam, kde množství dat dramaticky roste a v následujících letech žádný jiný ukládací prostředek nebude cenově srovnatelnou alternativou.

Výrazné vylepšení technologii pevných disků přinesou „héliové disky“ společnosti Western Digital, které mají mít premiéru na konci letošního roku. Na rozdíl od klasických, kde se čtecí hlavy vznášejí na vzduchovém polštáři, jsou héliové disky hermeticky uzavřeny a obsahují hélium. Toto řešení by mělo zásadním způsobem snížit interní tření a odpor kladený pohybu hlavičky. Očekává se, že to sníží spotřebu energie o 23 % a zvýší kapacitu o 40 %, což by u dnes vyráběných disků znamenalo přechod na kapacity 5,6 TB.

Zatímco SSD a nové pevné disky budou posilovat, nečeká optické mechaniky schopné čtení CD a DVD nic dobrého. Stolní i přenosné počítače jsou stále menší a mechaniky začínají být na obtíž z důvodu rozměrů i navyšování nákladů. Uživatelé se navíc začínají přiklánět k streamování videa a zájem o distribuci filmů na optickém, snadno poškrabatelném, médiu klesá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku