Hlavní navigace

Výkonné PC ve velikosti palce ruky? Intel jej začal prodávat

13. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Intel
Compute Stick, nové zařízení Intelu s čipy Skylake, které lze zapojit do HDMI portu například televize nebo monitoru, učiní z těchto „hloupých přístrojů“ plnohodnotné PC. Na trhu se objeví začátkem května.

Compute Sticks, které na trh uvádí Intel, jsou osazené procesory Core M3 nebo M5 (Skylake). Z běžných spotřebních zařízení může učinit výkonné PC, a to pouhým zapojením do portu HDMI.  

Cena novinky začíná na třech stech dolarech, přičemž výkon se pohybuje na úrovni jednodušších notebooků.

Nejlevnější model --  Compute Stick STK2m364CC – je osazený čipem Core M3-6Y30 pracujícím na frekvenci 2,2 GHz. Dodává se bez operačního systému.

Dražší model STK2m3W64CC  (zhruba 400 dolarů, ale Amazon jej v předprodeji nabízí za 360 dolarů) využívá stejný procesor, ale už zahrnuje i operační systém Windows 10.

A konečně nejdražší variantou je Compute Stick STK2mv64CC za téměř 500 dolarů, který je osazený čipem Intel Core M5-6Y57 2,80 GHz, ovšem také bez operačního systému.

Všechny tři modely zahrnují 64GB úložiště, 4GB DDR3 RAM, integrovanou grafiku Intel HD Graphics 515, HDMI 1.4b port, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, USB 3.0 slot a také čtečku karet MicroSDXC. Do zařízení lze nainstalovat Windows nebo Linux, zatím se ale nepočítá s Chrome OS.

Hlavním cílovým trhem novinky mají být podle výrobce podniky, které jej mohou využívat jako tenké klienty. Nejdražší verze totiž navíc podporuje technologii Intel vPro pro zlepšení správy a zabezpečení – mimo jiné firemním administrátorům dovoluje vzdáleně řešit problémy, mazat data či dokonce vypnout celý počítač.  

příloha_ovladnete_sva_data

Kritici ale poukazují na omezené využití produktů – kvůli limitům spojeným s velikostí operační paměti, portů i úložného prostoru.  I mobilita není prý úplně jednoznačná, protože lidé s sebou musejí přenášet bezdrátovou myš a klávesnici.

Už dříve Intel oznámil podobně koncipované výpočetní zařízení, ale s čipy Atom Cherry Trail. Jsou však méně výkonné a jejich cena je i výrazně nižší - okolo 130 až 140 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?