Hlavní navigace

Western Digital má vlastní SSD, životnost slibuje více než 50 let

11. 10. 2016

Sdílet

 Autor: WD
SSD, své první od převzetí firmy SanDisk před zhruba tři čtvrtě rokem za necelých 20 miliard dolarů, představila firma WD. Jde o modely Blue SSD a Green SSD – označení novinek tedy navazuje na dosavadní podobně koncipované řady WD v oblasti klasických rotačních disků.

Jde o první SSD s rozhraním SATA, jež spadají do kategorie“client”  a nesou označení WD. Představují doplnění současné firemní nabídky pevných disků pro počítače, PC a pracovní stanice.

Nové disky  se podle výrobce vyznačují nejlepší životností i spolehlivostí (1,75 milionu hodin MTTF, tedy střední doby selhání) ve své třídě a mají certifikaci  Functional Integrity Testing (F.I.T.) Lab. K oběma typům nových SSD výrobce nabízí zdarma monitorovací software SSD Dashboard, který umožňuje nepřetržitou kontrolu a monitorování stavu disku, jeho výkonu a kapacitu.

Model Blue SSD je určený především pro náročnější uživatele využívající kapacitně intenzivní aplikace či multitasking. Využít se mohou jak v noteboocích, tak I desktipech. K dispozici jsou v kapacitách 250 GB, 500 GB, a 1 TB, a ve formátech 2,5 palce/7mm nebo v M.2 2280.

Přenosové rychlosti u tohoto modelu se pohybují až do 545 MB/s, respektive 525 MB/s (v případě sekvenčního čtení nebo zápisu).

Životnost deklaruje výrobce na až 400 TBW, což při obvyklém vyšším zatížení okolo 20 GB/den znamená v případě modelu s nejvyšší kapacitou více než 50 let. Doporučené ceny začínají na 99 eurech v případě 250GB varianty a končí na 339 eurech za 1TB disk.

Disky Green SSD jsou zase určené pro běžné uživatele. Dostupné jsou ve verzích 120 GB a 240 GB a podobně jako v předchozím případě ve formátech 2,5 palce/7mm nebo M.2 2280.

Green SSD má podle výrobce velmi nízké nároky na spotřebu energie (v aktivním režimu v průměru 50 mW, v pohotovostním okolo 30 mW), což umožňuje významně prodlužit práci mezi jednotlivými dobíjeními baterie.

Oproti verzi Blue SSD dosahuje Green SSD  nižší přenosové rychlosti (až 540MB/s, respektive  405MB/s  (sekvenční rychlost zápisu, resp. čtení).

příloha_ovladnete_sva_data

Životnost disku se plánuje na až 80 TBW -- oproti variantě Blue jde tedy o zhruba o pětinu možných zápisů, nicméně vzhledem k tomu, že cílovou skupinou je méně náročný uživatel, je životnost při vyjádření v letech jen o trochu nižší než u Blue SSD v náročnějším prostředí.

Doporučená cena Green SSD pro kapacitu 240 GB činí 89 eur. Výrobce dává na oba typy SSD tříletou záruku.

Byl pro vás článek přínosný?