Hlavní navigace

Windows Server na ARM? Microsoft spolupracuje s Qualcommem

14. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © boscorelli - Fotolia.com
Intel, donedávna zcela neotřesitelná dominantní síla na poli serverových procesorů, se pomalu ale jistě ocitá v problémech. Google, IBM, AMD a nyní i Microsoft se snaží jeho monopolní postavení narušit.

Microsoft se odhodlal k nečekanému kroku, který překvapil i mnohé analytiky v oboru. Firma oznámila spolupráci s několika výrobci čipů včetně Qualcommu a Cavium – Microsoft totiž hodlá ve svých vlastních datacentrech pro běh cloudových workloadů využívat procesory ARM.

„Microsoft musí v ARM vidět něco dostatečně zajímavého k tomu, aby na jeho čipy přesunul Azure a Windows,“ věří Patrick Moorhead, hlavní analytik pro Moor Insights & Strategy. „Qualcomm však k novým čipům neposkytl detailnější informace, než kolik mají jader a že budou vyrobeny pomocí 10 nm procesu. nemohu tedy nabídnout porovnání mezi ARM a kupříkladu Intelem.“

Prozatím Microsoft nijak blíže nemluvil o zavedení ARM i mimo interní aplikace. V současné době firma testuje Windows Server na systémech s ARM čipy, které běží současně s tradičními servery založenými na Intelu. Microsoft porovnává výkon strojů obou výrobců hned v několika kategoriích cloudových workloadů.

Důležitým důvodem firmy pro přechod na ARM procesory může být finanční úspora. Nižší energetické nároky, a tedy levnější provoz, je častou výhodou ARM čipů oproti Intelu. Při vlastnictví části datacenter s procesory ARM by navíc Microsoft mohl obě strany donutit k tržní soutěži a dalšímu snižování cen.

„Důvodem mohou být nižší ceny, ale i vyšší výkon,“ souhlasí Moorhead. Přesun Windows Server na ARM je podle něj rozhodně „významným krokem“.

„Má to potenciál. Zatím je však příliš brzy na to odhadnout, jaký bude výsledek změny,“ dodává.

Dalším, prostším důvodem změn v Microsoftu může také být snaha udržet krok s konkurencí. Mnozí rivalové rovněž hledají alternativu k Intelu, který v serverovém odvětví zcela dominuje. O přerušení tohoto praktického monopolu se pokouší například Google, který s pomocí firmy Rackspace navrhl servery poháněné Power9 procesory IBM. Moorhead nazval toto partnerství „prozatím velmi úspěšným“ mezi klíčovými hráči v cloudovém odvětví, a to včetně gigantů typu Alibaba, Amazon, Baidu, Facebook nebo Tencent.

„Ti největší cloudoví hráči hledají podobné varianty,“ tvrdí Moorhead.

Posledním důvodem k aktualizaci může být výkon. Šlo by tak o krok podobný tomu, který kdysi učinil Apple, když si navrhl vlastní procesory pro iPhone a iPad, rovněž založené na technologii ARM.

příloha_ovladnete_sva_data

„Kvůli rozsahu nutném pro běh některé cloudové služby, respektive počtu strojů, který se o ně stará, se stalo ekonomicky výhodné optimalizovat hardware workloadů místo neustále navyšování jejich počtu, a to i za cenu změny instrukční sady,“ vysvětluje Leendert van Doorn, uznávaný inženýr Azure Cloud skupiny Microsoftu v příspěvku na blogu.

Microsoft pravděpodobně bude optimalizovat jak software, tak hardware, věří Moorhead. „To je přesně to, co udělal i Apple,“ dodává a naráží tak na vybudování specializovaných procesorů na míru spolu s tvorbou softwaru, který nejlépe využije výhody vlastního hardwaru.

Byl pro vás článek přínosný?