Hlavní navigace

Xiaomi Mi4c – nenápadný, ale výkonný mobil za rozumnou cenu

21. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Xiaomimobile.cz
Čínské mobily se začínají v Česku poměrně dobře usazovat. Není divu, nabízejí velký výkon za velmi rozumnou cenu. Jen s tím dovozem to není tak jednoduché.

Značka Xiaomi byla svého času obrovský trhák. Supervýkonné telefony za supercenu – to chtěli všichni. Jenže Xiaomi bylo oficiálně jen pro čínský trh. Do Česka se nedováží úplně oficiálně, přesto se tu do koupit s poměrně dobrou podporou.

Námi testovaný model prodává na tuzemském trhu e-shop Xiaomimobile.cz.

Právě s nepříliš oficiálním dovozem a čísnkým původem je občas u nejnovějších modelů problém s lokalizací – mobil se k vám může dostat bez češtiny a tu je třeba pak následně stáhnout z internetu a do telefonu nainstalovat. Není to však velmi jednoduchý proces.

I po tom vám však občas zůstanou v mobilu některé ikonky s čínskými popisky a také některé interní aplikace běží jen v „rozsypaném čaji.“ Dalším nedostatkem absence podpory LTE, resp. některých frekvencí, které používáme v Česku.

Pokud se oprostíte od těchto negativ – pořídíte si slušný telefon s nadupaným výkonem za rozumnou cenu. Alespoň takový je Xiaomi Mi4c. Pětipalcový displej, šestijádrový procesor, až 3 GB RAM a až 32 GB interní paměti. A to bratru za 7400 korun, to není špatná volba.

Největší změnou oproti dnes prodávaným mobilům je nový USB-C konektor. Oproti předchozímu microUSB má výhodu v oboustrannosti. Je jedno, jak nabíjecí kabel do telefonu zastrčíte, obě varianty jsou správné. Nevýhodou pak skutečnost, že zatím mnoho USB-C kabelů ani zařízení po kancelářích a domácnostech nemáme.

příloha_ovladnete_sva_data

Telefon sice běží na Androidu, ale používá vlastní nadstavbu MIUI 7.0, která mobil upravuje ke svým potřebám. Kupříkladu se telefon dá ovládat pomocí poklepání na hranu přístroje – jedna hrana – krok zpět; druhá hrana – fotoaparát. Pěkná hříčka, i když občas trochu nevyzpytatelná.

Máte-li rádi exotiku, a jste obrněni trpělivostí Xiaomi Mi4c pro vás může být zajímavá volba.

Byl pro vás článek přínosný?