Hlavní navigace

Zákazníci HP budou testovat servery s procesory ARM

15. 2. 2012

Sdílet

Společnost Hewlett-Packard ve 2. čtvrtletí nabídne vybraným zákazníkům možnost testovat v jejích laboratořích servery s procesory ARM.

HP otevře laboratoř, ve které si někteří její zákazníci budou moci vyzkoušet první servery s nízkou spotřebou využívající procesory s technologií ARM. Tyto nové servery jsou součástí nové vývojové platformy nazvané Redstone Server Development Platform. Platformu Redstone představil HP v listopadu loňského roku, kdy oznámil, že vyvíjí servery využívající technologii ARM. Součástí oznámení byla informace, že zákazníci si budou moci servery vyzkoušet v průběhu prvního pololetí tohoto roku.

 

„Vývoj těchto platforem probíhá podle plánu,“ oznámil Mark Potter, první viceprezident a generální manažer divize Industry Standard Servers na konferenci Global Partner, kterou HP pořádá v americkém Las Vegas. HP se ale prozatím nevyjádřil, kdy bude možné tyto servery koupit.

 

Tyto servery by měly být určeny pro hostingové firmy, které požadují servery s nízkou spotřebou schopné zpracovat velké objemy online transakcí. Procesory ARM se zatím využívají zejména ve smartphonech a tabletech, postupně ale vznikají projekty serverů osazených větším množstvím procesorů s nízkou spotřebou, protože jedna z cest k úsporám vede přes úsporu elektrické energie. Například Nvidia staví experimentální superpočítač využívající procesory ARM s jejich grafickými procesory. Podle analytiků se servery s procesory ARM rozšíří do datových center v průběhu příštího roku.

 

První server společnosti HP s technologií ARM obsahuje 288 čipů společnosti Calxeda umístěných v rackové skříni formátu 4U se společným napájením, chlazením a správou. Čip od Caldexy s označením EnergyCore využívá procesory Cortex-A9 pracující na frekvenci 1,1 – 1.4 Ghz. Čip obsahuje 4 MB cache, 80gigabitový přepínač a nástroj pro optimalizaci spotřeby. Spotřebuje pouze 1,5 Wattu.

 

Architektura Redstone začíná s procesory ARM, HP chce ale využít i čipy jiných výrobců, například procesory Atom od Intelu, které již využívají pro servery konkurenční společnosti. Dalším výrobcem nízkoenergetických čipů je Tilera.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Platforma Redstone je součástí projektu Moonshot, v jehož rámci se snaží HP vyvíjet servery s nízkou spotřebou určené weby se specifickou zátěží. Podle Potterových slov mohou nové servery z programu Redstone snížit náklady na energie i prostor až o 90 %, a to zejména u webových a cloudových řešení. Webové transakce by měly zpracovat malé množství dat velkou rychlostí, a k tomu nejsou rychlé procesory architektury x86 potřeba. Procesory s nízkou spotřebou mají menší režii a poskytují dostatečný výkon k plnění požadavků uživatelů webu.

Byl pro vás článek přínosný?