Hlavní navigace

Amazon je lídrem cloudu, obrat překonal očekávání

2. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © gustavofrazao
Obrat sekce Amazon Web Services se od minulého kvartálu zvýšil o celých 64 procent.

Americký gigant ukázal svou dominanci v oblasti veřejného cloudu, neboť jeho čtvrtletní příjmy překonaly očekávání investorů a analytiků.

Zvýšení obratu v cloudové sekci o 64 % ukazuje, kolik peněz se v cloudu schovává i ve chvíli, kdy investice nadále strmě narůstají.

Cloudová platforma Amazonu vygenerovala obrat přes 2,56 miliard dolarů, čímž se dostala na správnou cestu k plánovanému obratu neuvěřitelných deseti miliard dolarů za letošní rok; To potvrzuje i dopis, který výkonný ředitel Jeff Bazos na začátku týdne poslal akcionářům. Jsou to velké peníze i pro Amazon, firmu s obrovskou uživatelskou základnou a vlastnictvím služeb jako Netflix, Time Inc. nebo Intuit.

Amazon si momentálně smí užívat svou velmi slušnou pozici – o velký kus je vůdčím hráčem na trhu, a čísla obratu dokazují, jak dobře se mu daří.

I tak existují hrozby, které by Amazonu mohly znepříjemnit jeho budoucí vývoj. Ředitel pro investice, Phil Hardin, poukázal ve shodě finančními analytiky na to, že tržby v cloudu budou „skákat,“ a to kvůli pokračujícím investicím firmy do infrastruktury a technologií a neustávajícímu snižování cen svých služeb.

příloha_ovladnete_sva_data

Dalším možným zádrhelem pro Amazon je konkurence. Sousední Microsoft i další velké společnosti, jako Google nebo IBM, se s ním otevřeně utkávají nejen na poli veřejného cloudu. Protože cloud je stále ještě dosti nová technologie a společnosti ho ještě úplně nepřejaly, Amazon nemá svou vůdčí pozici ani zdaleka jistou. Za to však nyní vydělává velké peníze – cloudové služby mu vydělaly provozní zisk 604 milionů dolarů, což je od 195 milionů dolarů z minulého roku obrovský skok.

Když se podíváme na předpovědi a finanční analýzy, Amazon je všechny zcela překonal. S celkovým obratem za první kvartál 29,13 miliardami, což je 28% nárůst, hodnota akcií stoupla o 1,07 dolarů na akcii. Hodnota samotného obratu a zisku je fantastická i z toho důvodu, že Amazon je znám jako společnost, která často nedosáhne kladných čísel; tento kvartál však bude již čtvrtým v řadě, kdy se jí to povedlo.

Byl pro vás článek přínosný?