Hlavní navigace

Američtí poskytovatelé hostují weby syrské vlády

2. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © memo - Fotolia.com
Společnosti ze Spojených států, Kanady a dalších západních zemí poskytovaly prostor pro hostování oficiálních stránek syrské vlády, což porušovalo sankce uvalené na syrský režim.

K celostátnímu výpadku internetu v Sýrii došlo ve čtvrtek okolo půlnoci místního času, celá řada syrských vládních webových stránek však fungovala i nadále, neboť byly podle listu New York Times hostovány poskytovateli ze západních zemí. Někteří z těchto poskytovatelů syrské stránky zablokovali hned poté, co je reportéři kontaktovali, jiní s tím i nadále otáleli a porušovali tak příkaz amerického prezidenta Baracka Obamy z dubna tohoto roku, podle kterého američtí poskytovatelé nesmějí bez povolení americké vlády hostovat syrské webové stránky.

Jak však vyplývá z článku NYT, ještě v říjnu američtí poskytovatelé hostovali stránky čtyř syrských ministerstev, státní agentury Sana News a města Hama. Další syrské stránky pak byly hostovány v Kanadě, Německu a Velké Británii. Západní poskytovatelé v minulosti umožňovali také fungování webových stránek pro hnutí Hizballáh, které americká a kanadská vláda označují za teroristickou organizaci.

New York Times ve svém článku citovaly organizaci Citizen Lab, jež s informací o západních poskytovatelích hostujících stránky syrské vlády přišla jako první. Její ředitel Ronald Deibert po zveřejnění článku v NYT prohlásil, že by se co nejdříve mělo sejít mezinárodní společenství a řešit otázku poskytovatelů, kteří nabízejí své služby režimům potlačujícím lidská práva. „Nekážeme, jak by se poskytovatelé měli nebo neměli chovat, nejsme žádná internetová policie. Na druhou stranu je však třeba se těmito otázkami zabývat,“ řekl Diebert. „Soukromý sektor by měl dobře zvážit svou roli a zodpovědnost za hostování webových stránek, jelikož jejich služby jdou proti snaze mezinárodního společenství bojovat proti režimům potlačujícím lidská práva.“

Mezinárodní právo je na řešení role poskytovatelů při hostování stránek „nepřátelských“ států krátké. Různě na dotazy NYT reagovali i poskytovatelé ve Velké Británii a Kanadě – někteří ihned problematické webové stránky stáhli, jiní však hostování odmítli komentovat. „Webová stránka zmíněná v článku (NYT) již není v naší síti aktivní,“ uvedl například mluvčí poskytovatele PrivateSystems. „Takové stránky netolerujeme, a pokud na ně narazíme, co nejdříve je deaktivujeme.“

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že obyvatelům Sýrie distribuovalo na dva tisíce komunikačních sad, které obsahují kamery, telefony a počítače. Syřané mají mít možnost díky těmto nástrojům dokumentovat a dále šířit nelidské jednání syrského režimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku