Hlavní navigace

Po chytrých telefonech ovládne android i ledničky nebo pračky

28. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Google, Computerworld US
Nejpoužívanější operační systém u chytrých mobilních telefonů - Android od Googlu - by již brzy mohl začít pohánět také různá domácí zařízení jako pračky či ledničky.

O Androidu se bude hodně mluvit na nadcházející vývojářské konferenci Google I/O  v San Franciscu. I když Google oficiálně nepotvrdil, jaké plány s Androidem má, řada expertů již o budoucnosti tohoto operačního systému spekuluje.

Kromě toho, že by se mohl objevit u domácích zařízení, by Android údajně mohl hrát větší roli také u virtuální reality. O tom, že Google vyvíjí speciální verzi Androidu pro virtuální realitu, informoval již v březnu magazín Wall Street Journal.

Konkurence v oblastech virtuální reality, chytrého domova a internetu věcí začíná houstnout: Microsoft představil svůj headset HoloLens, Facebook v médiích neustále mistrně propaguje svůj headset Oculus Rift (který ještě není ani na trhu) a Samsung se snaží uspět se svou platformou SmartThings.

Pravdou je, že někteří méně známí výrobci chytrých brýlí jako Osterhout Design Group či Vuzix již používají upravenou verzi Androidu. Oficiálně vyladěná verze Androidu pro virtuální realitu by však výrobcům měla umožnit lepší propojení se službami Googlu.

Minulý týden se objevily informace o tom, že Google vyvíjí nový operační systém s názvem Brillo, který bude schopný běžet na různých zařízeních, které mají pouze 32 MB paměti.

Brillo tak bude možné nasadit na prakticky jakékoli domácí zařízení -- od světel, přes klimatizaci až po ledničku. Myšlenka je taková, že díky Brillo by tyto jednotky byly připojené ke cloudu a uživatelé by je tak mohli ovládat na dálku pomocí svých mobilních zařízení.

Pokud by se Android či Brillo rozšířily na více zařízení, získal by Google více uživatelů pro své on-line služby a díky integraci Androidu do domácích zařízení by americký gigant měl také přístup k tomu nejcennějšímu - údajům o chování jednotlivců.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle analytiků by na I/O mohla být taktéž představena nová verze Androidu pro smartphony a tablety s označením „Android M“. Označení „M“ je s největší pravděpodobností pouze dočasné a Google na I/O zveřejní jiný název nového OS.

Možné je také to, že se na I/O dočkáme i nových informací o platformách Android TV a Android Auto (první komerční nasazení této platformy přinesl Hyundai s modelem Sonata).

Byl pro vás článek přínosný?