Hlavní navigace

Apple odhalil detaily o službě iCloud včetně ceníku

3. 8. 2011

Sdílet

Společnost Apple zveřejnila ceník pro svojí novou cloudovou službu pro ukládání souborů iCloud a také do ní umožnila přístup prvním vývojářům.

iCloud byl oficiálně představen již na WWDC konferenci Applu v červnu a spuštěn má být pravděpodobně během září. V současnosti je v provozu již beta verze, která je přístupná jen omezeném množství vývojářů. Zbytek zájemců musí počkat až na její finální start.

iCloud přináší možnost synchronizace dat, zejména pak dokumentů, kontaktů, položek z kalendáře a e-mailů, ovšem zdarma jen v základní verzi. Narozdíl od Googlu, jehož strategií je nabízet většinu služeb bezplatně s tím, že v nich umisťuje reklamu, bude Apple účtovat poplatky od všech uživatelů, kteří budou chtít využít více než 5 GB kapacity ve službě iCloud. Dalších 10 GB tak má stát 20 dolarů na rok, 20 GB pak 40 dolarů a 100 GB 50 dolarů  na rok. Do kvóty 5 GB se údajně nebudou počítat soubory Photo Streamu, mediální soubory iTunes či elektronické knihy.

Prostřednictvím iCloudu budou moci uživatelé přistupovat také ke svým e-mailům, kontaktům a kalendářům přímo z webového prohlížeče a odkudkoliv. Ty musí být samozřejmě nejprve synchronizovány do iCloudu z jejich přístrojů s iOS. Beta verze iCloudu také obsahuje přístup ke službě Find My iPhone, která má sloužit k lokalizaci (ztraceného) přístroje a také má novou sekci označovanou iWork pro práci s dokumenty, nicméně není ještě jasné, zda bude sloužit jen k prohlížení dokumentů nebo i k jejich editaci a Apple žádné bližší údaje nezveřejnil.

Služba iCloud má být nově integrální součástí mobilních zařízení Applu a bude k dispozici spolu s novou verzí operačního systému iOS 5, takže je pravděpodobné, že jejich uvedení proběhne současně. Pravděpodobně se také podle komentátorů zájemci konečně dočkají i nového modelu iPhonu, označovaného nejčastěji jako iPhone 4S nebo iPhone 5.

Byl pro vás článek přínosný?