Hlavní navigace

Apple oficiálně představil systémy iOS 8 a OS X 10.10

3. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Apple
Během svého úvodního vystoupení na vývojářské konferenci WWDC představil šéf Applu Tim Cook řadu novinek a změn.

Hned na začátku se Tim Cook pochlubil skvělými prodejními údaji. iPod Touch prý překonal hranici 100 miliónů prodaných zařízení, různých verzí iPadu se dosud prodalo přes 200 miliónů kusů a statistikám vévodí iPhone s půl miliardou prodaných kusů. Jen v loňském roce pak Apple prodal přes 130 miliónů zařízení s iOS uživatelům, kteří do té doby nevlastnili žádný jeho produkt.

Cook si rovněž nezapomněl rýpnout do svého hlavní soka. Zatímco přes 89 % uživatelů iProduktů prý používá iOS 7, v případě Androidu se na poslední verzi operačního systému spoléhá jen 9 % uživatelů.

Pak už přišlo na řadu očekávané představení operačního systému OS X 10.10, kterého se ujal Craig Federigh, viceprezident společnosti pro vývoj softwaru. Systém ponese kódové označení Yosemite a přinese poměrně významné změny v designu – novou podobu dostaly ikony, změnil se prohlížeč Safari a uživatelé se mohou těšit také na průhledná pozadí.

Uživatele mobilních zařízení od Applu jistě potěší, že se zlepší integrace mezi OS X a iOS pomocí funkce Continuity. K lepší integraci přispěje i další evoluce iCloudu nazvaná iCloud Drive, která propojí složky umístěné na Macu, iOS i Windows a která si poradí se soubory libovolného typu.

Z dalších novinek jmenujme snadnější úpravu a odesílání příloh v Mailu, schopnost okamžitého rozpoznání blízkého mobilního hotspotu a samozřejmě nové nástroje pro vývojáře. Ti si již také mohou systém sami vyzkoušet, zatímco běžní uživatelé si budou muset počkat až na podzim letošního roku.

O představení mobilního systému iOS 8 se opět postaral Federigh. Z hlavních novinek stojí za zmínku především nové centrum upozornění s interaktivními notifikacemi, na které lze navíc reagovat přímo z rozhraní spuštěné aplikace. Uživatelé se nově dostanou rychleji k oblíbeným a naposledy použitým kontaktům – stačit jim k tomu bude dvojité poklepání na displej.

Úplnou novinkou je pak funkce QuickType, která využívá prediktivní slovník a zrychluje tak psaní. S českými uživateli se však v případě této funkce zatím nepočítá. Mnoho nových funkcí čeká i na firemní uživatele – půjde hlavně o nástroje pro kontrolu mobilních zařízení, jejich vzdálenou správu a zabezpečení.

příloha_ovladnete_sva_data

Samostatnou kapitolou je aplikační služba HealthKit, která v zařízení vytváří centrální místo, kam aplikace mohou posílat informace zdravotního charakteru. Ke svým zdravotním statistikám pak uživatel může přistupovat prostřednictvím aplikace Health, ovšem systém bude podporovat také aplikace třetích stran jako například Nike+.

 

Byl pro vás článek přínosný?