Hlavní navigace

Apple vyhrál bitvu o nový standard karet nano-SIM

2. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © beermedia - Fotolia.com
Společnost Apple vyhrála bitvu o standard pro zmenšené SIM-karty. Zmenšením zbytečně velkých karet získají výrobci mobilů trochu místa navíc pro jiné součástky.

Komise The Smart Card Platform Technical Commitee Evropského telekomunikačního normalizačního institutu (ETSI) schválila standard pro takzvané karty nano-SIM. Specifikace Applu porazila konkurenční návrhy od firem Nokia, Research In Motion a Motorola Mobility.

Nová standardní SIM-karta, která je oficiálně známá jako čtvrté uspořádání (4FF), bude o 40 procent menší než současný nejmenší design SIM-karet. Konkrétně bude podle ETSI mít 12,3 na 8,8 na 0,67 milimetrů. Nový standard může být balen a distribuován stejně, jako tomu je u existujících SIM-karet. Podle ETSI nabídne nový design stejné funkce jako všechny současné SIM-karty.

Normalizační organizace ETSI podle slov svého mluvčího neuvolňuje žádné podrobnosti o hlasování či vítězné specifikace, jen prozrazuje, že rozhodnutí padlo. Navrhovatelem vítězné specifikace se stal výrobce karet Giesecke & Devrient, který má svého zástupce ve výboru.

Před touto konferencí se členové ETSI nedokázali na minulém setkání na konci března dohodnout na normě. Nicméně tehdy nebylo překvapením, že nedošlo k dohodě, jelikož již průběh hlasování byl diskutabilní. Apple na námitky konkurence zareagoval mírnou úpravou svého návrhu, díky které již nebude možné vložit kartu do přístroje nesprávně.

Společnosti RIM i Nokia se ze všech sil snažily, aby vznikly pochybnosti o snahách společnosti Apple. Nokia například obvinila Apple ze zneužití normalizačního procesu a tvrdila, že by Apple při svém případném vítězství nelicencoval důležité patenty týkající se návrhu nové SIM-karty.

Co budou společnosti podnikat nyní, se teprve ukáže. Nokia na otázky týkající se hlasování nereagovala.

Až přijdou karty nano-SIM do výroby, jejich malé rozměry uvolní uvnitř telefonů prostor pro další paměť a větší baterie. To by podle společnosti Giesecke & Devrient mohlo výrobcům telefonů například umožnit vytvářet tenčí zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?