Hlavní navigace

BitTorrent se poprvé podílí na propagaci nového filmu

24. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Albachiaraa - Fotolia.com
Přeměna BitTorrentu do legitimní obsahové platformy pokračuje. Společnost se spojila nezávislým filmovým distributorem Cinedigm za účelem propagace nového snímku Arthur Newman.

Cinedigm použil BitTorrent ke zveřejnění prvních sedmi minut filmu, ve kterém si hlavní roli střihla Emily Bluntová doprovázená Colinem Firthem. Film má v kinech premiéru již 26. dubna. Filmové studio prostřednictvím BitTorrentu zveřejnilo také fotografie z filmu a oficiální upoutávku.

Není to poprvé, co se BitTorrent spojil s umělci za účelem šíření obsahu prostřednictvím svého protokolu. Vůbec poprvé však síť hojně zneužívaná piráty spolupracuje přímo s filmovým distributorem. BitTorrent jinak v minulosti spolupracoval třeba s muzikantem Pretty Lights nebo spisovatelem Timem Ferrissem, autorem knihy Čtyřhodinový pracovní týden.

„Když se na protokol BitTorrentu podívat pěkně zblízka, tak dojdete k závěru, že na světě není lepšího nástroje pro distribuci celovečerného filmu,“ řekl Matt Mason, viceprezident BitTorrentu pro marketing. „Se Cinedigmem spolupracujeme vůbec poprvé, ale perfektně to zapadá do naší snahy o vytvoření publikační platformy pro všechny.“

Podle Masona se v BitTorrentu počítá s tím, že jejich platforma bude pro distribuci filmů používána tím častěji, čím rozšířenější bude standard 4K. „Jinak než přes BitTorrent filmové soubory ve 4K posílat nelze. Není tedy otázkou, jestli se filmy budou distribuovat přes BitTorrent, ale spíše kdy se tak stane,“ řekl Mason.

BitTorrent se nyní zaměřil na šíření legálního obsahu, ovšem i nadále pracuje na rozvoji protokolu. Naposledy takto veřejnosti zpřístupnil klienta Sync, který byl dlouho v pre-alfa verzi. Jde o bezplatnou službu pro vzdálenou synchronizaci objemných souborů, přičemž na soubory nebo složky není uvalen žádný limit. V pre-alfa verzi se takto uskutečnila synchronizace více než 200 TB dat.

Do nové verze Sync přidal BitTorrent funkci pro synchronizaci souborů, které jsou určeny pouze ke čtení, nebo možnost používání jednorázových bezpečnostních klíčů.

Byl pro vás článek přínosný?