Hlavní navigace

BlackBerry 10 získal v předstihu americký certifikát FIPS

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Poté, co několik federálních agentur oznámilo, že začnou používat místo BlackBerry zařízení od Applu, provedla společnost RIM nečekaný krok. Oznámila že BlackBarry 10 získal bezpečnostní certifikát ještě před zahájením prodeje.

Ve svém prohlášení společnost Reaserch in Motion napsala, že je to poprvé, kdy produkt BlackBerry získal certifikát „Federal Information Precessing Standard“ (FIPS) ještě před spuštěním prodeje.

Tento certifikát znamená, že vládní agentury USA po celém světě budou moci nasadit smartphony BlackBerry 10 a BlackBerry Enterprise Services 10 hned od prvního dne jejich uvedení na trh, který je naplánován na první čtvrtletí příštího roku. V tomto případě uznává FIPS 140-2 256-bitové šifrování AES používané zařízeními BlackBerry. Certifikát FIPS 140 vydává Národní institut standardů a technologií, který certifikuje produkty pro použití americkými vládními agenturami a také reguluje odvětví, které nakládají s citlivými informacemi.

Certifikace FIPS je podporována také Komunikační a bezpečnostní institucí pro kanadskou vládu. Zabezpečení BlackBerry uznává i bezpečnostní pověření Common Criteria Certification, které se používá v 26 zemích.

„BlackBerry od ostatních řešení odlišuje integrace bezpečnosti end-to-end a zahrnutí bezpečných algoritmů šifrování pro pasivní i aktivní data,“ řekl Michael Brown, viceprezident bezpečnostních produktů v RIM. „Žádné jiné mobilní řešení nedosáhlo takové úrovně akreditací zabezpečení jako RIM.“

Americké vládní agentury, včetně Imigrační agentury, celní správy ICE (Customs Enforcement), Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny i Národní námořní a vzdušné správy na začátku roku oznámily, že plánují přejít ze zařízení BlackBerry k iPhonům. V případě ICE tato změna ovlivní více než 17 600 uživatelů.

I když se RIM soustředí na co nejvyšší zabezpečení svých produktů, někteří vládní představitelé řekli, že iPhone, s lepším dotykovým displejem a internetovým prohlížečem nabízí zaměstnancům větší usnadnění, než zařízení od BlackBerry.

Podle ICE má Apple také striktní kontrolu nad hardwarem a operačním systémem a dává agentuře větší stupeň kontroly. ICE ohodnotil RIM níže než Android a Apple a označil RIM za opozdilce na trhu.

Společnost RIM řekla nedávno CNN.com, že má v Severní Americe milion vládních zákazníků a 400 000 z nich své zařízení od BlackBerry aktualizovalo v posledním roce.

I přes zamítnutí některými vládními agenturami je podle mnoha analytiků plaftorma BlackBerry stále nejbezpečnějším standardem využívaným ve firmách i vládními zaměstnanci. Stacy Crooková, analytička v agentuře IDC zastává názor, že RIM si může svou reputaci udržet a zároveň vylepšit uživatelskou zkušenost, BlackBerry 10 to dá „příležitost stát se vysoce konkurenceschopnou platformou pro vládní, firemní i uživatelský sektor.“

Byl pro vás článek přínosný?